Noorwegen: Ze noemen ons Niemand. Mijn naam is Vrijheid.

Voor Noorwegen verschijnt de groep KEiiNO op het Eurovisiepodium, een groep die speciaal gevormd werd voor de productie van het lied Spirits in the sky (“Geesten in de lucht”). Het lied werd geselecteerd voor Melodi Grand Prix, het Noorse nationale songfestival, en wist daar boven de andere deelnemende liedjes uit te stijgen.

KEiiNO bestaat uit de zanger Tom Hugo Hermansen, die het initiatief voor het lied nam, zanger Fred-René Øvergård Buljo en zangeres Alexandra Rotan. Laatstgenoemde nam ook in 2018 aan de finale van Melodi Grand Prix deel en zong toen in een duet met Stella Mwangi (ESF Noorwegen 2011) het lied You got me (“Je hebt me”). Tom Hugo heeft van diverse bands deel uitgemaakt maar timmert ook al enige tijd als solo-artiest aan de weg. Ook hij was vorig jaar al één van de finalisten van Melodi Grand Prix met het lied  I like I like I like. Fred Buljo nam als lid van de rapgroep Duolva Duottar in 2008 deel aan Norske Talenter en groeide sindsdien uit tot één van de bekendste musici uit Lapland. Naast zijn muzikale carrière was Fred Buljo enige tijd lid van het Noorse Sameting, het speciale parlement van de in Noorwegen wonende Samen, de Samisch sprekende oorspronkelijke bewoners van Lapland. Het Sameting wordt door de Noorse overheid geconsulteerd bij onderwerpen die de Samen en hun woongebied betreffen. In het lied Spirits in the sky klinkt onder meer de joik, de traditionele zang van de Samen.

In het lied heeft elk van de leden van het trio een eigen rol. Het lijkt te beginnen als een gewoon liefdeslied waarin iemand (Tom Hugo) zijn geliefde vraagt om deze nacht bij hem te blijven. Dat het geen gewone liefde betreft blijkt als het antwoord komt van Alexandra Rotan, die de stem van de geesten vertolkt en vraagt om erkenning: “Ze noemen ons Niemand, mijn naam is Niemand. Kom en zie mij alsjeblieft.” Deze zin kan zowel slaan op mensen die niet in geesten willen geloven als op minderheden wier bestaansrecht door hun omgeving niet erkend wordt Fred Buljo zingt in het Samisch onder meer de zin: “Zie het licht”. 

De geesten zijn volgens het lied te horen als de wind waait en je kunt ze zien dansen in het noorderlicht. Als je ze de ruimte geeft en wilt zien kunnen ze zich noemen bij hun eigen naam: “Ik noem het vrijheid. Onze naam is vrijheid.”

Een overzicht met alle deelnemers aan Melodi Grand Prix 2019 is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database

Een video waarin het lied klinkt is hier te bekijken.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 13-3-2019