Georgië: Wie zoekt die vindt zijn verloren lied

Georgië zal op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd worden door Oto Nemsadze. Hij was dit seizoen één van de vier finalisten van de Georgische versie van Idols en de finale van deze talentenjacht gold dit jaar tevens als voorronde van het Eurovisie Songfestival. Voor deze finale waren drie liedjes geselecteerd waar elk van de finalisten er één van mocht kiezen. Twee artiesten, waaronder Oto Nemsadze, kozen voor het lied Sul tsin iare (“Blijven doorgaan”). Nemsadze won en dus zal dit lied ook in Tel Aviv klinken.

Oto Nemsadze brak in Georgië door na zijn deelname aan Geostar in 2010, de toenmalige Georgische versie van Idols, welke hij winnend wist af te sluiten. Hij nam daarna aan diverse andere talentenjacht mee en was in 2014 ook op de Oekraiense televisie te zien, als deelnemer aan Voice of Ukraine, waar hij een tweede plaats bereikte. Een poging in 2017 om samen met de band Limbo de Georgische vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival van dat jaar te worden strandde met een tiende plaats in de nationale finale van dat jaar.

Sul tsin iare wordt, al komt de Engelse titel Keep on going in de officiële programmaboekjes, in het Georgisch gezongen en roept de luisteraar op om niet op te geven en door te gaan met zingen en met zoeken naar verloren liedjes. In het lied komt onder meer de tekst  “Varada Sivarada” voor. Dit is niet rechtstreeks uit het Georgisch te vertalen maar komt vaker in folkoristische liederen voor en betekent oorspronkelijk “Mijn lied, mijn lied” (Bron: ESCKAZ). De zoektocht naar verloren liedjes lijkt daarmee ook een tocht naar het hervinden van de eigen identiteit. “Zoek! Vind! Ga door! Er klinkt gezang!”, zo wordt gezongen. Ben je gewond? Zing dan vooral door uit alle macht, muziek heelt alle wonden. Muziek verbindt generaties en kan de zee overbruggen: "Vaders en kinderen zingen mijn lied". Vindt de liedjes die verloren waren terug. Stem de Chonguri (een soort luit), dan zullen we niet vergaan. 

De volledige uitslag van de Georgische finale is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 15-3-2019