Wit-Rusland: Ja, dit ga je leuk vinden

Wit-Rusland wordt dit jaar vertegenwoordigd door de zestienjarige zangeres Zinaida Kupriyanovich, die de artiestennaam Zena gebruikt. Zena is al sinds haar kindertijd actief in de muziek. Op zesjarige leeftijd trad ze toe tot het “Zaranak” ensemble, een groep talentvolle kinderen verbonden aan de muziekopleiding van het Nationaal Centrum voor Muziekkunsten. Ze nam deel aan diverse competities; zo vertegenwoordigde ze in 2014 haar land op twaalfjarige leeftijd in de kindercompetitie van het internationale festival Slavianski Bazaar. Ze werd tweede, maar omdat dit festival afzonderlijk een “hoofdprijs” en een “eerste prijs” kent, kon ze toch een eerste prijs op haar palmares bijschrijven. 

In 2015 en 2016 nam ze deel aan de nationale selectie voor het Junior Eurovisie Songfestival en bereikte daar achtereenvolgens de vierde en derde plaats. In de tussentijd bracht ze diverse liedjes en muziekvideo’s uit en groeide haar populariteit. In 2016 vertolkte ze de stem van Moana (in Nederland ook bekend onder de naam Vaiana) in de Russische versie van de gelijknamige Disney-tekenfilmmusical. In 2018 was ze één van de presentatoren van het Junior Eurovisie Songfestival dat toen in Minsk plaats vond. 

Aan de Wit-Russische nationale finale voor het Eurovisie Songfestival namen tien kandidaten deel. Zena kreeg 69 van de maximaal 70 mogelijk te scoren punten  en veroverde daarmee het Wit-Russische ticket voor het Eurovisie Songfestival.

In het begin van het lied Like it (“Leuk vinden”) twijfelt ze over wat ze moet doen. Ze zingt niet langer eenzaam te willen zijn en vraagt haar karma om een teken. Ze zegt niet te zullen opgeven, ook door te gaan bij pijn, want dat maakt haar alleen maar sterker. Dit lijkt de juiste weg te zijn want in het refrein lijkt ze het geluk gevonden te hebben: “Ja, dit ga je leuk vinden, ik deel wat ik heb, ja, dit ga je leuk vinden, doe mij maar na”, lijkt het antwoord van het universum te zijn. Gewoon doorgaan, je emoties laten zien en een hashtag toevoegen om vindbaar te zijn en je voelt je energie weer stromen.

Klik hier voor een overzicht van alle deelnemers aan de nationale finale van Wit-Rusland.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 21-4-2019