Israël: Thuiskomen waar je jezelf bent

De Israëlische omroep Kan heeft voor zanger Kobi Marimi, die een thuiswedstrijd speelt nadat zijn voorganger Netta vorig jaar de songfestivaloverwinning mee naar huis mocht nemen,  een lied geselecteerd waarin het thema “Thuiskomen” centraal staat. Het lied heeft de titel Home (“Thuis”) meegekregen.

Dat het hier niet om een gewone thuiskomst gaat blijkt niet alleen uit de tekst, maar ook uit de dramatische klankkleur van de stem waarmee de zanger dit lied ten gehore brengt. 

De belangrijkste betekenis van thuiskomen lijkt in dit lied te zijn dat dit een plek is waar tot rust kunt komen en jezelf kunt zijn. In dit lied lijkt er een lange strijd of zoektocht voorafgegaan te zijn aan het vinden van die plek. Er wordt gezongen over het op blote voeten beklimmen van een bergtop. Over de ervaring dat er niets is dat makkelijker komt dan verdwijnt. En over het oplopen van littekens onderweg. Nu is dat klaar, want de zanger komt naar huis.

Het antwoord op de vraag waar je thuis bent en of je een thuis hebt, bepaalt volgens dit lied ook mede je identiteit. Dit komt tot uitdrukking in de terugkerende zin “Ik ben iemand” en “Het heeft mij tot iemand gemaakt”.  

Daarnaast is thuis de plaats waar je hart zich bevindt. Het woord “you” in de zin “You pulled my heart, I took it in” (vrij vertaald : Jij trok mijn hart aan, ik heb het verinnerlijkt” zowel slaan op de aantrekkingskracht van een plek die je thuis is geworden als op één of meer personen die je hebt ontmoet en dankzij wie je jezelf thuis kunt voelen.
  
Zie ook: Kobi Marimi: Van Let it be tot Fuego

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Een video met dit lied is hier te bekijken en te beluisteren
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 26-4-2019