Liveblog persconferenties (3)

19:15 De Finse Saara Aalto is zeer tevreden over de laatste repetitie. Alles werkte voor 95%, er zijn alleen nog kleine dingetjes die moeten veranderen. Ze bekent dat ze het best eng vond om daar zo te staan en dan ook nog met vuurwerk te maken hebben.
Vroeger zei iedereen tegen Saara dat ze nooit door zou kunnen breken omdat ze uit Finland komt. Haar droom was om dat wel voor elkaar te krijgen. Ze legt uit dat er altijd een stemmetje tegen haar zei dat ze dingen beter niet kon doen of anders, monsters in haar hoofd dus. Sinds de X-Factor, waar ze tweede werd, is ze niet bang meer. Daar gaat het lied over.
Saara Aalto heeft een versie van Monsters gemaakt waarin ze de meeste talen van deelnemende Eurovisielanden voorbij laat komen. Ze geeft aan dat ze Nederlands het moeilijkst vond, vooral het woord slechtst.
Aan competities doet Saara vaak mee; niet omdat ze dat nou heel leuk vindt, maar het is voor haar een podium om verder te komen. In het bijzonder de X-factor heeft haar zoveel kansen gegeven dat ze genoot van elk moment.

18:47 Yianna Terzi, de Griekse zangeres, vertelt: We hebben geprobeerd een betere repetitie te hebben maar er waren nog wat technische problemen. Het lied is geschreven recht uit het hart. Het was niet gepland. Het was haar eerste lied in het Grieks. Ze probeerden een liefdesliedje te schrijven maar het werd uiteindelijk dit. Ze hadden een eerste zin. Als je in het Grieks een lied maakt gaat het nooit over politiek. Onira mou is in elk geval een favoriet van de Grieken, een dag nadat het uitkwam stond het lied al 1 in alle hitlijsten.
Yianna werkte als telefoniste voor een platenmaatschappij. Ze vond dat niet frustrerend want er was daar veel talent waar we binnen een paar jaar van gaan horen.

18:52 Cesar Sampson heeft al twee keer eerder als achtergrondzanger meegedaan. Het grote verschil zit hem volgens hem in de stad. Elke stad heeft zijn eigen vibe en men heeft zich op Lissabon ingesteld. Ook is het anders om nu leadzanger te zijn. Dat is volgens de zanger zowel moeilijker als makkelijker. Als achtergrondzanger steun je iemand anders en komt het uiteindelijk niet op jou neer, maar aan de andere kant heb je als leadzanger wel de controle.
De moeder van Cesar kwam ook nog ter sprake. Mogelijk kent u haar stem, ze zong de herkenningsmelodie in van de bekende serie Commissaris Rex.
Cesar zelf is een groot fan van Prince. Zijn favoriete nummer is Sometimes it snows in April, een nummer dat bij hem een gevoelige snaar raakt.

18:24 Franka, die voor Kroatië een lied zingt over een meisje dat gek is van liefde vertelt desgevraagd dat ze zelf ook gek is op een aantal dingen, waaronder zingen, talen leren, reizen, dieren en dansen. De volgende taal die ze wil leren, zo vertelde ze in Lissabon, is Portugees. In het najaar komt haar eerste album uit, daarop zal ze in haar eigen taal, het Kroatisch, zingen.
Voorafgaand aan haar reis naar Lissabon is ze gebeld door haar voorganger Jacques Houdek (ESF 2017), die haar adviseerde gefocust te blijven op het eigen lied, de eigen keuzes en temidden van alle adviezen en commentaren te blijven vertrouwen op haar eigen oordeel. Dat klinkt bijna vanzelfsprekend, maar in de Eurovisebubbel realiseerde ze zich pas echt hoe belangrijk het is om daaraan vast te blijven houden. Dat laat onverlet dat ze erg blij is met de positieve reacties op de eerste repetities.

18:00 Bojan en Marija van Eye Cue zijn erg tevreden over hoe het tot nu toe allemaal gaat. Vooral dat ze fans spreken die erg enthousiast zijn doet ze goed. Op een vraag over social media van een journalist antwoordt Bojan dat Marija daar vooral erg goed in is om alles bij te houden. Het duo heeft zelfs een account op MySpace.
Gevraagd naar de stijl van de muziek merkt Bojan op dat er inderdaad veel gesproken werd over de mix van zoveel verschillende stijlen in één lied, maar dat mensen het gaandeweg steeds meer als een geheel zijn gaan zien. En misschien hebben we wel een heel nieuwe stijl uitgevonden, concludeert Bojan.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 3-5-2018