Repetities van 4 mei

Vandaag zijn de repetities in Tel Aviv begonnen. België zal morgen aan de beurt zijn, Nederland dinsdag. Wij doen vanaf hier vast verslag van de overige repetities.

Cyprus was de eerste die mocht optreden. Tamta maakte direct indruk: niet alleen met de act, die als een huis staat met vier dansers om zich heen die de zangeres van enkele kledingstukken ontdoen. Ook qua zang laat Tamta merken dat ze een professional is.

Daarna was het, door een ruil in het repetitieschema, de beurt aan Tsjechië. Lake Malawi staat voor drie Instagram frames in pastelkleurige truien. We weten niet of dit de definitieve kleding is. Tijdens het refrein komen er speciale effecten van de frames. Aan het eind zien we het woord friend.

Darude en Sebastian Rejman imponeren qua zang nog absoluut niet. Voor Finland treden zij op met een danseres, die, in een groene jurk, de blikvanger van het geheel moet zijn. Op de LED-schermen worden licht grijze en groene kleuren geprojecteerd. Aan het eind van het verhaal zien we een zonsopkomst.

Polen wordt vertegenwoordigd door de dames van Tulia, geheel in folkloristische kleding gehuld. Met jurken in rood, blauw en geel en een soort van kroontjes op presenteren zij hun lied. Vooralsnog gaat het allemaal nogal rommelig; verbetering is erg hard nodig.

Wie de nationale finale van Slovenië gezien heeft, zal niet veel nieuws beleven: Zala Kralj en Gašper Šantl zingen hun duet in het wit gekleed. Ze komen steeds dichter bij elkaar, maar het wordt niet zo klef als vorig jaar bij de Spaanse inzending. De LED-schermen laten een sterrenhemel zien. Zala slaagt erin als fluistermeisje op te treden.

Montenegro doet juist heel iets anders dan tijdens de nationale finale: in witte pakken met rode overhemden gehuld treden de leden van D Mol op. Het geheel is wat rommelig, wellicht door het grote aantal groepsleden. Aan het eind doen ze een poging allemaal bij elkaar te komen. Ook dat verdient nog verbetering.

De Sandie Shaw van dit jaar is de voor Hongarije uitkomende Joci Pápai: hij komt op blote voeten. Voor het overige in het zwart gekleed zingt hij wederom de sterren van de hemel. Op de LED-schermen achter hem foto's van vaders, want over zijn vader gaat dit lied tenslotte.

Men is niet vergeten de boel op te ruimen: de theaterkisten die u ziet horen bij de act van Wit-Rusland. Zena had vandaag in het begin nog wat stemproblemen, die werden wat later opgelost. Ze wordt geflankeerd door vijf dansers, en let op, de vrouwen die u ziet zijn ook de achtergrondzangeressen. We zien verschillende animaties en flink wat rook. Misschien een beetje teveel?

Voor Servië laat Nevena Božovic zien dat ze tot veel en veel meer in staat is dan ze op het songfestival van 2013 met Moje 3 kon laten zien. In een zwarte jurk gekleed zingt ze haar lied met ijzersterke stem. De LED-schermen zijn in het begin nog zilverachtig gekleurd, maar worden daarna geel en oranje.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 4-5-2019