Liveblog persconferenties (1)

14:10 Alexander Rybak, die voor de tweede keer Noorwegen vertegenwoordigt, geeft aan dat hij meer op zijn gemak is dan 9 jaar geleden omdat hij weet wat er gaat komen. Hij durfde voorheen geen nee te zeggen tegen verzoeken om niet slecht over te komen. Nu leert hij dat wel te doen. Alexander sprak eerlijk over gepest worden. Hij kreeg ooit een blauw t-shirt van zijn vader; zijn lievelingskleur. Hij voelde zich de koning op school. Na school hielden andere kinderen hem tegen om hem belachelijk te maken. Ze maakten zijn t-shirt vies. Toen hij vroeg waarom andere kinderen hem haatten was het antwoord dat dat niet zo was maar dat ze zijn shirt niet mooi vonden. Alexander moet bij het vertellen van dit verhaal zijn tranen bedwingen. Alexander geeft aan dat hij niet iemand is die regelmatig albums uitbrengt, meer aan projecten werkt.

13:44 Ook Eleni Foureira uit Cyprus heeft het gevoel dat de tweede repetitie beter ging dan de eerste. Ze legt uit dat het belangrijkste is dat ze hier een fantastische ervaring heeft. 43 landen zijn als één en ze vindt het geweldig zoveel culturen te zien.
Eleni heeft in musicals geacteerd maar heeft daarmee niet het gevoel dat ze een acteercarrière heeft. Maar wie weet komt dat nog.

13:18 Wat de Ieren wilden doen, was vrienden op school laten zien en besloten toen daar twee jongens voor in te zetten. Het duurde niet lang om het lied te schrijven omdat het een vriendengroep was die het schreef. Men kon eerlijk tegen elkaar zijn en nee zeggen tegen ideeën. Ryan O'Shaugnessy vertelt over competities voor componisten waar hij aan heeft deelgenomen. Hij schrijft ook andere stijlen dan zijn songfestivallied. Zelf zou hij erg graag voor John Mayer schrijven.
Het eerste lied dat hij ooit op gitaar geleerd had was Tears in heaven. Het duurde twee dagen voor het lukte. Nu nog gebruikt Ryan het om een nieuwe gitaar uit te testen. Steeds als je het speelt voel je dat het recht uit het hart komt. Eric Clapton schreef het voor zijn overleden zoontje dus het is heel persoonlijk.

12:58 Veel mensen denken dat de naam ZiBBZ een snoepje is maar het is afgeleid van het Engelse woord sibblings. Vroeger dacht zangeres Coco als ze snoep wilde in de supermarkt al dat je een bandnaam, net als een snoepnaam, met een ongebruikelijke letter beter zou onthouden. Zanger Stee vertelt dat er in de belichting het een en ander is veranderd. Het ging nu dus beter dan bij de eerste repetitie. De boodschap van het lied is dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet; nee, ik ga geen stenen gooien. Stenen waren de eerste wapens tegen anderen, en daar willen ze niet naar terug. Je kunt het zeggen met woorden. Stones is niet speciaal voor het songfestival geschreven. Later besloten ze pas om het in te zenden.Hoe meer muziek je schrijft, hoe beter, zegt Coco, die daarmee niet uitsluit dat ze naast de liedjes voor zichzelf ook voor anderen zal schrijven. Nu al zingen ze met anderen en liedjes van anderen.

12:28 De eerste repetitie van Armenië ging al heel goed, maar de tweede ging nog beter. Sevak hoopt dat het er volgende week helemaal zo uitziet als hij in gedachten had. Sevak schreef het lied in vijf minuten. Wat bijzonder is, is dat zelfs als mensen geen Armeens spreken, ze toch de emotie van het lied begrijpen.
Sevak nam deel aan X-Factor in Rusland maar is erg trots Armeen te zijn en nu Armenië op het songfestival te vertegenwoordigen. Sevak zegt dat zijn grootste doel is om zijn gevoel te delen. Daar verandert het songfestival niets aan. Sevak wil ook nog wel in andere talen dan Russisch en Armeens zingen, maar vindt dat muziek een internationale taal is.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 4-5-2018