Liveblog persconferenties (2)

17:01 De Deen Rasmussen en zijn mannen zijn erg tevreden met hun tweede repetitieronde. Het ging steeds beter. Sommige mensen, vertelt Jonas Flodager Rasmussen, zien het lied al in een trailer van een of andere film. De act past volgens de heren erg bij het thema van het songfestival, All aboard.
Jonas vond het Vikingverhaal meteen een interessant thema voor een lied. Het gaat namelijk over een Viking die niets ziet in geweld.
Jonas is niet alleen een zanger maar ook leraar. Hij vind het geweldig te zien hoe kinderen in muziek leren van wat je als leraar doet. Jonas speelt ook in een band genaamd Hair metal heroŽs. Ze zingen liedjes waar je een haat-liefdeverhouding mee hebt, bijvoorbeeld van Bon Jovi of MŲtley Crue.

16:24 Natuurlijk is er veel aandacht voor de robots. De delegatie heeft er een meegenomen, degene die tijdens een van de repetities een vlaggetje omhoog hield met de tekst Justice voor Valentina. Dat was een grap naar de pers toe, omdat Valentina Monetta vier maal deelnam. Ook had de robot een paar woorden voor Jessica over, helaas konden we dat niet verstaan. Men heeft geprobeerd emotionele intelligentie in de robots te krijgen. Zo zijn ze op het idee gekomen een van de robots Jessica ten huwelijk te laten vragen.
Jenifer Brening rapt voor het eerst voor een groot publiek, voordat ze zangeres werd had ze een hotel. In dat hotel trad ze zelf op en rapte toen vaak Jessie J's Bang bang. Ze vindt het een uitdaging om zoveel woorden in een zo kort mogelijke tijd te stoppen.
Jessica Muskat en Jenifer Brening zeggen overigens dat ze geen plannen hebben om samen verder te gaan. Soms vergeten ze zelfs te eten, laat staan te denken over de toekomst.

15:47 In 1982 deed Sanja Ilic (ServiŽ) ook al mee aan het songfestival, maar dan als componist van het lied Halo, halo. Hij stond toen niet op het podium en dat is ook dit jaar niet het geval. Dat vindt hij eigenlijk wel fijn. Nog verder terug, in 1968, toen hij zestien was, nam Sanja al deel aan de nationale finale van JoegoslaviŽ. Hij had een liedje ingezonden, Pesnik mira, en er verder geen acht op geslagen. Plots werd hij gebeld dat hij geselecteerd was. Lola Novakovic (ESF 1962) zong het (onder haar getrouwde naam Lola Jovanovic) en het werd maarliefst derde. Hoewel het lang geleden was, was Sanja blij dat hij eraan herinnerd werd. Balkanika is geÔnspireerd door de hele Balkan, dus niet alleen door ServiŽ. Bovendien heeft men in vele landen opgetreden, zoals China, Mexico en nu dus Portugal.
De broches die de groepsleden dragen symboliseren positiviteit. Het is een eeuwigdurende cirkel.

15:27 De leden van The Humans uit RoemeniŽ speelden eerst in een coverband genaamd Jukebox. Echter, ze wilden wat anders en daar hoorde een naamsverandering bij. Over het lied zegt de zangeres dat het over het vinden van de juiste weg om je doel te bereiken gaat. De zangeres doet een oproep aan de Roemeense gemeenschap in Portugal om op RoemeniŽ te stemmen.
Alex en Alin hebben al eerder meegedaan aan de nationale finale van RoemeniŽ; ze spelen namelijk ook in de band The Supermarket, voor Alin zelfs zijn belangrijkste band.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 4-5-2018