Catarina Furtado: Geen mogelijkheid onbenut laten om vrouwenrechten te promoten

Het Eurovisie Songfestival zal dit jaar gepresenteerd worden door een kwartet vrouwen bestaande uit presentatrice, actrice en liedtekstschrijfster Catarina Furtado, Daniela Ruah (onder meer bekend van haar rol als special agent Kensi Blye in de Amerikaanse serie NCIS: Los Angeles), actrice en talkshowhost Filomena Cautela en voormalig songfestivalcommentatrice Sílvia Alberto. Allen hebben een lange ervaring als presentatrice van zowel lichtere als meer serieuze programma’s. Vandaag presenteerden ze zichzelf aan de aanwezige pers.

Op de vraag in hoeverre ze het Eurovisie Songfestival vooral als entertainment zien of ook als een platform waarmee een meer serieuze boodschap kan worden overgebracht zei Catarina Furtado dat juist entertainment zeer geschikt is voor zo’n meer serieuze boodschap omdat het helpt een groot publiek te bereiken en ze zal geen mogelijkheid onbenut laten om onderwerpen die ze belangrijk vindt onder de aandacht te brengen. Vooral vrouwen zijn volgens haar vaak het slachtoffer van geweld en onderdrukking. Zo sterven er per dag honderden vrouwen omdat er te weinig toegang is tot gezondheidszorg. Om die reden was ze betrokken bij een aantal documentaires over ontwikkelingshulp en is ze goodwill ambassadeur van UNFPA, een hulporganisatie van de Verenigde Naties die zich vooral richt op toegang tot gezondheidszorg bij zwangerschap, mensenrechten rond family-planning en het bestrijden van sekse-gerelateerd geweld.

“We vieren hier een feestje van onderlinge vriendschap, maar we zien ook hoeveel beveiliging er nodig is om dat mogelijk te maken en dat geeft aan dat er nog veel problemen in de wereld zijn en het is goed om ook daar bij stil te staan.”

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 4-5-2018