Liveblog persconferenties (1)

15:55 Christabelle van Malta noemt het Eurovisie Songfestival de beste ervaring in haar leven tot nu toe. Op Malta is het songfestival zeer populair. Je krijgt de unieke kans om voor 200 miljoen mensen op te treden en dat krijg je niet zomaar weer.
Het lied gaat over het breken van het taboe van psychische ziekten. De boodschap is dat je naar buiten kan gaan en hulp kan gaan zoeken. Ze zal dinsdag een psychiatrisch ziekenhuis bezoeken omdat ze haar boodschap zoveel mogelijk voor het voetlicht wil brengen.Ze heeft voorprogramma's gedaan voor Gigi D'Alessi en Laura Pausini. Wat ze geleerd heeft is dat als jij op het podium staat, het podium helemaal van jou is die minuten. Je kan dan je show maken zoals jij dat wilt.

14:30 Lukas Meijer vertelt dat de act er goed uitziet. Hij legt ook uit wat Zweden in Polen doen. Ze traden daar enkele keren op en het was een succes. Toen er vervolgens een goede stem gezocht werd kwam Gromee bij hem terecht. Lukas Meijer vertelt dat hij best wel een keer aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen mee zou willen doen maar zich nu concentreert op het Eurovisie Songfestival.
Light me up is geschreven in een duistere periode in Gromee's leven. Hij werd van het lied vrolijk en wil dat iedereen vrolijk wordt.
Dan wordt er gesproken over Lukas Meijer zijn naam. Is dat misschien een Nederlandse naam? Echter, voor zover Lukas, die uit Ulricehamn komt, weet is dat niet het geval.

14:12 De leden van Ethno-Jazz Band Iriao kennen elkaar al lang maar in 2013 zijn ze als band begonnen. De mannen hebben hun eigen jazzversie ingestudeerd van Amar pelos dois. Dat klonk loepzuiver. Eerder hadden ze Ode to joy uitgevoerd. Deze versie was door een van de leden van de groep, David Malazonia, geschreven. De gelegenheid was het tekenen van handelsverdragen met Europa, hetgeen voor hen belangrijk was.
Na het songfestival zouden ze graag nog op jazzfestivals optreden waar ze eerder al geweest zijn.

13:45 Jessica Mauboy legt uit dat ze gefocust was op het vocale, niet op de dans. Tijdens de act doet ze eigenlijk meer een vrije beweging. Het idee van de act is contact met het publiek te maken. Veel wordt in de media over de (korte) jurk gesproken. Jessica vindt het belangrijk een jurk te dragen waar ze zich lekker in voelt. Ze draagt, zoals ze zelf zegt, een droomjurk.
Jessica zou graag willen dat het songfestival in Darwin gehouden zou worden, omdat ze daar vandaan komt. In AustraliŽ is het helaas niet mogelijk omdat het festival dan in de nacht gehouden zou moeten worden. Er is wederom contact geweest met verschillende Europese omroepen over de organisatie, mocht AustraliŽ winnen.

13:04 De zangeres van DoReDos uit MoldaviŽ†legt de act uit: soms is het raam open maar de deur gesloten. Ook componist Philip Kirkorov (ESF 1995) is aanwezig. Hij zegt dat 1995 fantastisch was en ook al werd hij zeventiende, dat maakt hem niet uit. Er was voor hem een carriŤre voor en een na het festival van 1995. Hij geeft wel aan niet meer te willen deelnemen als zanger. Hij heeft gezworen terug te komen maar dan als componist of producer.

12:41 Julia Samoylova†uit Rusland verontschuldigt zich dat ze nog niet zo goed Engels spreekt. Ze is blij met hoe haar team vandaag gewerkt heeft. Het zag er allemaal erg goed uit dankzij het team en ze wil graag de dansers bedanken en de achtergrondzanger -en zangeressen. Over haar eigen optreden is ze nog niet helemaal tevreden. Wel is ze blij dat ze eindelijk bij het songfestival aanwezig is. Julia wil graag dat iedereen haar liedje ervaart als zijn/haar eigen lied omdat het voor iedereen bedoeld is. Het is het juiste liedje voor haar, zegt ze, en het juiste liedje voor iedereen. Je moet naar je hart luisteren en van het duister het licht in lopen.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 5-5-2018