Nederland 2024: Welkom in Europa met feest en nostalgie

Bij de bekendmaking dat Joost Klein dit jaar voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival zou gaan, kondigde Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie, aan dat in zijn lied de van Joost Klein bekende combinatie van feest en nostalgie te horen zou zijn. Op 29 februari werd het lied Europapa officieel gepresenteerd tijdens een speciale uitzending van De avondshow van Arjen Lubach. Tijdens de uitzending omschreef Joost Klein het lied als een brief aan zijn overleden vader die hem had geleerd dat grenzen door mensen bedachte constructies zijn en die het ideaal van een wereld zonder grenzen hoog hield.

In het lied, dat begint met de woorden Europe, let's come together! It is now or never. Welkom in Europa, wordt feestelijk gebruik gemaakt van de open grenzen binnen de Europese Unie. In het lied bezoekt Joost zijn friends in France, neemt hij de benen naar Wenen, de bus naar Polen en de trein naar Berlijn. Ik heb gelukkig geen visum nodig om bij je te zijn, zingt Joost Klein onder meer.

De nostalgie zit in de pijn van het verlies die hij met zich mee draagt: Ik ben echt alles kwijt, behalve de tijd, dus ben elke dag op reis. Joost Klein rapt over hoe allein hij zich voelt in Berlijn en hoe ook in Italië niets de pijn weg kan nemen. De escargots, de fish ’n chips, de paella, mooi en aardig maar het helpt niet echt. In de muziek vindt hij wel troost: hij luistert naar Papaoutai van Stromae. Aan het eind van het lied brengt hij de les van zijn vader over de open grenzen in herinnering en zegt hij: Ik heb toch naar je geluisterd.

AVROTROS, de omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse songfestivaldeelname, beschrijft het lied als een absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap, verpakt in poëtische teksten en aanstekelijke beats waar Joost bekend om staat.

Het lied is geproduceerd door Teun de Kruif en bevat een bijzondere bijdrage van DJ Paul Elstak, één van de grondleggers van happy hardcore en de man achter de mega-hit Rainbow in the sky. Joost schreef zelf de tekst samen met een bijdrage van goede vrienden rapper Donnie en acteur en presentator Tim Haars.

Joost betreedt het Eurovisiepodium in de tweede halve finale op donderdag 9 mei. De komende weken legt hij de laatste hand aan de act. Het Eurovisie-optreden wordt volgens hem een full circle-experience waarin verdriet wordt omgezet in euforie: Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: "Wat gebeurt hier?". Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op het eerste oog lijkt het een hele blije act maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen.

De officiële muziekvideo die op 29 februari werd gelanceerd is hieronder te bekijken:



Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 29-2-2024