Liveblog persconferenties

19:51 Dit liveblog wordt nu afgesloten. Morgen zijn we er weer met foto's en updates van alles wat in Tel Aviv gebeurt.

17:40 Conan Osíris, die Portugal vertegenwoordigt, was niet tevreden over de repetitie. Hij en danser Joăo Moreira vonden allebei dat er nog veel zaken voor verbetering vatbaar zijn. Wel verzekerde hij dat de kleding die hij draagt de definitieve keuze is. Ook al haten ze de kleding in Portugal, Conan voelt dat hij deze kleding moet dragen. Het is onderdeel van een evolutie en van een proces. Men verdient het, aldus Conan, iets anders te zien dan in de nationale finale; en dat is dus deze kleding.

17:05 De Zweed Victor Crone vertegenwoordigt Estland. Dat brengt uiteraard de vraag met zich mee wat hij van Estland vindt en hoe hij met dit land in aanraking is gekomen. Hij nam ons mee naar het Eurovisie Songfestival van 2015, toen Stig Rästa voor Estland deelnam. Zo zijn de twee in contact gekomen en Victor ging voor het eerst naar Estland. Victor merkte op dat hij iedereen Tallinn aan zou raden als stad; en dat was, zo zei hij, geen marketingpraatje. Ook een Zweedse deelname sluit Crone niet uit: hij vindt het hier allemaal zo leuk dat het naar meer smaakt. Deze maand komt er ook muziek van de zanger uit, geschreven voor een deejay.

16:41 De jongens van Hatari liepen over van humor, overigens zonder daar zelf bij te lachen. Met name de hoogblonde Klemens Hannigan had de lolbroek aan toen hij vertelde dat zijn bal aan de riemen van zijn pak bleef haken. Daarnaast hadden ze een aantal interessante gesprekken gehad, aldus de heren. Er wordt gevraagd of de heren het gevoel hadden dat hun vrijheid van meningsuiting beknot werd omdat ze een kortere persconferentie hadden gehad. De presentatrice van de persconferenties schoot hierbij in de verdediging, waarop Klemens opmerkte dat de vraag aan hen gericht was. Dat gevoel hebben ze trouwens niet, alleen in de Eurovisiecontext omdat ze het niet over politiek mogen hebben. Wel vinden ze het ingewikkeld een politiek getint lied te schrijven zonder het over politiek te hebben.

16:26 Kate Miller-Heidke voelt zich goed na de tweede repetitie. Er zijn uiteraard nog kleine dingen te verbeteren maar over het algemeen gaat het heel goed. Hoewel ze hoog boven het podium zweeft, zegt ze privé erg down-to-earth te zijn. Haar zoontje is er nog niet bewust van dat hij een beroemde moeder heeft. Sterker nog: steeds als zijn moeder op televisie is wil hij de televisie uit hebben. Desgevraagd noemt ze één ding dat ze echt nooit zal doen: bungeejumpen, twee weken geleden heeft ze dat nog geweigerd. Het zingen op grote hoogte was helemaal niet zo moeilijk als ze in eerste instantie dacht dat het zou zijn.

16:01 Georgië opent de persconferenie met een lied dat men gisteren geschreven heeft, met als titel Dare to Dream. De eerste deelname van Oto Nemsadze in Georgian Idol was tien jaar geleden. Na verschillende talentenjachten zag Oto, die eigenlijk econoom is, een advertentie voor Georgian Idol als voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Hij wilde direct nogmaals meedoen omdat deelnemen aan het Eurovisie Songfestival een wens voor hem is. Na het songfestival komt zijn tweede album uit, dat zal een poprock album zijn.

15:10 Eliot vond de tweede repetitie in alle opzichten beter dan de eerste. Hij zegt wel dat er altijd wel wat te verbeteren valt. Eliot vertelt dat er veel gerepeteerd is de afgelopen dagen. Gelukkig heeft hij gisteravond ook kunnen meefeesten met de onafhankelijkheidsdag in Tel Aviv. De sfeer in het team is goed volgens de zanger. Zelfs als er hard gewerkt wordt is er nog tijd voor veel lol. Componist Pierre Dumoulin zegt dat hij er nu meer van kan genieten dan twee jaar geleden, toen hij zich af en toe afvroeg waar hij in terechtgekomen was. Dat weet hij nu. Pierre heeft nog wel een tip: hij kiest voor zijn liedje altijd artiesten die emotie kunnen tonen aan het publiek.Dat is erg moeilijk om te doen. Eliot voegde daar aan toe dat ze dezelfde muzieksmaak hebben en erg fijn kunnen samenwerken. Eliot merkte bij The Voice al dat wat hij doet voor publiek anders is dan voor televisie. Vlak voor hij gaat optreden denkt hij even niet aan het publiek dat naar hem gaat kijken. Van zijn Voice-coach Slimane heeft hij geleerd op het podium alleen te denken aan wat hij over wil brengen aan de mensen. Het jasje was bij de laatste repetitie open, bij eerdere niet. Hij had het, bekende hij nu, per ongeluk dichtgedaan. Dat had dus niets te maken met commentaren op sociale media.

14:46 Nevena Božović vindt niets vergelijkbaar met het podium van het Eurovisie Songfestival. Voor Nevena is dit niet de eerste keer op het songfestival. Ze sluit een volgende keer ook niet uit. Ze zegt dat het steeds hetzelfde gevoel is, omdat je je land vertegenwoordigt. Misschien is het moeilijker als kind, maar uiteindelijk is het voor haar steeds hetzelfde. Nevena vindt het het belangrijkste op het podium eerlijk te zijn en een stukje van haarzelf te geven, als kind en nu.

14:20 Zena is weliswaar tevreden over de Wit-Russische repetities, maar zegt dat er altijd wel wat te verbeteren blijft. Ze zegt dat ze de 6-jarige Zena als hetzelfde als nu; ze wilde toen al artiest worden en dat is nu niet anders. Het presenteren van het Junior Songfestival vorig jaar in Minsk helpt haar veel omdat ze al wist hoe het allemaal backstage ging. Het verschil tussen de eerste en tweede repetitie zit ‘m erin dat nu alle pyrotechnics werkten. Zena werkte samen met Lara Fabian, Ani Lorak en Alexander Rybak, allemaal oud-Eurovisiedeelnemers. Ze appt nog steeds vaak met ze en ze geven haar dan ook allemaal advies.

13:50 Joci Papái is zeer tevreden over de repetities. Hij is blij weer terug te zijn op het songfestival. Hij merkt op dat nu hij weet wat hem te wachten staat, hij er meer van kan genieten. Hij spreekt van geluk, dat hij deze kans zelfs twee keer krijgt. Hij geeft wel toe dat hij zijn optredens zelf nooit terug heeft gekeken. In het tussenliggende jaar nam hij deel aan Your face sounds familiar, waar hij als andere artiesten moest optreden, zoals vroeger in Nederland de Sterrenplaybackshow. Dat was heel moeilijk om te doen voor hem, maar het was eigenlijk ook een groot feest om hieraan mee te doen.

13:29 Lake Malawi uit Tsjechië is veel tevredener over de repetitie. De sprong die zanger Albert Černý moet maken is wel de moeilijkste, vindt hij. Omdat hij exact voor de camera moet eindigen is het extra moeilijk. Lake Malawi heet zo omdat de zanger zijn vriendin het had uitgemaakt. Hij was erg verdrietig en luisterde naar het nummer Calgary van Bon Iver. Daardoor wist hij dat zijn nieuwe band iets met een lake (meer) zou moeten zijn. Toen hij op een ochtend wakker werd viel zijn oog op Malawi op de wereldkaart. Albert heeft nog een voorbeeld: Beyoncé. Zij kan dansen en zingen tegelijk. Gelukkig heeft Albert zijn backing vocal.

12:01 Zala Kralj en Gašper Šantl van Slovenië zijn tevreden over hoe de repetities gaan. De presentatrice laat weten dat de matchende kleding opvalt, waarna de twee elkaar complimenten maken. Gašper laat weten niet gestresst te zijn. Ook vertelt hij van accordeon naar andere instrumenten geswitcht te zijn omdat accordeon niet erg aantrekkelijk is als je gaat daten. Gašper heeft een fietstocht door Europa gemaakt toen hij even niet wist wat hij wilde. Hij schreef uiteindelijk zijn eerste liedje aan de westkust van Frankrijk. Hij was ook in Nederland, maar daar zijn naar zijn zeggen zóveel fietspaden dat hij verdwaalde. Hij geeft de voorkeur aan op de weg rijden, ookal is dat gevaarlijker.

11:41 De technische problemen die de dames van Tulia uit Polen nog hadden bij de eerste repetitie, zijn nu opgelost. De choreografie is ook beter gegaan. De dames zijn derhalve erg tevreden. Het begin van het lied is heel serieus, gaat over het missen van kleur in je leven. Dan komt het vuur van liefde en wordt het vrolijk. Spiewokrzyk is de muziekstijl van het Poolse lied. Deze kenmerkt zich door het luide roepen alsof je in het veld staat. De noten zijn niet belangrijk. Ook voor Tulia is de stijl nieuw, dus ook zij oefenen het. De aanwezige pers krijgt een les in Spiewokrzyk.

11:07 Sebastian Rejman laat weten dat hij erg blij is met het resultaat van de repetities van Finland.. Darude beaamt dat. Sebastian vertelt dat hij geen reacties op sociale media leest. Darude deed het wel en daarmee werd duidelijk dat het nog beter moest. Waarschijnlijk omdat ze erg moe waren was het geen 1000%. Darude vindt het geen risico om mee te doen. Zijn carričre is weliswaar al enige tijd wat minder, en daarom heeft hij alleen iets te winnen. Bovendien heeft hij een goed team achter zich staan. Hij was wel blij de enige kandidaat te zijn in de nationale finale, want nu was hij zeker van de overwinning.

10:48 Na de eerste repetitie kreeg de Montenegrijnse groep positieve reacties. Deze keer ging het nog beter. De afgelopen dagen hebben de groepsleden genoten, met name van de onafhankelijkheidsdag in Tel Aviv. De groepsleden hebben allemaal op een zangschool gezeten. Hun mentor heeft ze bij elkaar gebracht als D Mol. Je moet daar hard werken op die school en goed je best doen. Dat maakt dat ze nu hier zijn. Op 21 mei komt er een nieuwe single uit, opgedragen aan de Montenegrijnse onafhankelijkheidsdag.

10:18 De repetitie van Cyprus ging volgens Tamta beter dan de vorige. Vorig jaar speelde ze in Cabaret. Dat was de mooiste ervaring die ze in haar carričre had. Vergelijkingen met Madonna begrijpt ze niet maar ze bedankt er wel voor. Sacha Jean-Baptiste deed de choreografie: die was ingehuurd voordat men wist dat Madonna zelf ook zou optreden.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 9-5-2019