Liveblog persconferenties gastland en grote 5

14:51 Ermal Meta en Fabrizio Moro vertellen dat ze niets veranderd hebben aan de act. Ze hebben alleen dingen verbeterd. Ze hebben van de tekst geen vertaling gemaakt omdat een vertaling nooit een letterlijke kan zijn; je moet altijd iets veranderen om het goed te laten klinken.
Het lied is niet typisch Italiaans. Ermal is zelf geen Italiaan maar een Albanees. Het lied gaat over de boosheid en angst over heel de wereld.
Fabrizio legt uit dat hij geen verwachtingen heeft van het songfestival, maar dat had hij ook niet van het San Remo festival. Ze wilden vooral hun boodschap overbrengen.
ItaliŽ zal optreden in de tweede helft van de finale.

14:21 De twee van Madame Monsieur hebben voor de tweede keer gerepeteerd. Dat voldeed niet aan hun verwachtingen. Er is dus nog veel werk te doen. Emilie Satt vertelt dat ze tevreden zijn zodra ze op het podium staat. Emilie vertelt ook dat ze complimenten heeft gekregen van Marie Myriam, de vrouw die de laatste overwinning voor Frankrijk behaalde.
Het lied Mercy is geschreven op de dag dat bootvluchtelinge Mercy geboren is. Jean-Karl Lukas vertelt dat het erg moeilijk was dit verhaal te vertellen. De moeilijkheid zat er in dat het lied in de eerste persoon is gezongen; naÔef als een baby die net geboren is maar die wel weet dat ze zojuist gered is van de zee.
Frankrijk zal optreden in de eerste helft van de finale.

13:58 De presentator van de persconferentie vraagt de Duitser Michael Schulte, die net als Waylon vader wordt, naar de naam van de baby. Maar die hebben ze nog niet.
Michael zegt dat hij erg blij is met de repetities en zeker met de crew. Iedereen heeft hard gewerkt om dit tot een succes te maken.
Zijn eerste gitaar kreeg Michael als kind een keer met kerst. Een kleine gitaar, omdat hij zelf toen nog niet zo groot was, maar hij staat nog steeds bij zijn moeder. Soms speelt hij er nog op; het is niet zo'n goede maar hij voldoet.
Michael vertelt op de Portugese moederdag ook over zijn moeder. Hij heeft er bewondering voor dat ze drie kinderen opving die erg veel verdriet hadden vanwege hun vader, terwijl ze zelf natuurlijk ook het verdriet van een overleden echtgenoot had. Terwijl hij over haar sprak, kreeg hij er kippenvel van.
Duitsland zal optreden in de eerste helft van de finale.

13:24 Amaia en Alfred doen het fotomoment hand in hand. Alfred is een autodidacte gitarist. Zijn stijl is, zegt hij, een mix van pop/rock en indie style. Het klinkt ambitieus maar als songwriter zegt hij een eigen stijl te hebben. Hij houdt zelf van alternatieve muziek.
Amaia werd nog even in verlegenheid gebracht omdat haar gevraagd werd te zingen. Dat wilde ze niet om haar stem te sparen. De journalist in kwestie drong toch aan waardoor ze het gevoel had er niet meer onderuit te kunnen.
Spanje zal optreden in de eerste helft van de finale.

12:55 SuRie zegt dat ze iets fantastisch aan zal hebben vanavond. Ze noemt haar liedje Storm een oorwurm. De boodschap is dat je wel over de nationale en internationale stormen kan praten maar dat het allemaal gaat om de kleine stormen in jezelf. Daar moet je mee dealen. Surie krijgt veel berichten dat mensen zich door het liedje geholpen voelen.
Er zijn veel verschillen met de twee keren dat ze voor BelgiŽ in het achtergrondkoor stond. Toen ze LoÔc Nottet en Blanche ondersteunde, verdienden die de plek vooraan. Nu zij op die plek staat moet ze in haar hoofd omschakelen.
Surie vertelt ook nog even over Eurovision in Concert. Daar heeft ze een dag van te voren de tekst van de Franse inzending uit het hoofd geleerd. De vraag was of het Franse duo wel of niet kon gaan en ze vond het lied zo mooi dat ze het wilde zingen. Ze vergiste zich wel steeds in de tekst, maar op de avond zelf ging het goed.
Het Verenigd Koninkrijk zal optreden in de eerste helft van de finale.

12:43 Tijdens de persconferentie van Portugal legt ClŠudia Pascoal uit dat, na wat verbeteringen, alles tijdens de repetities nu goed gaat. Componiste Isaura zit daarbij. Ze zegt dat de Portugezen blij zijn gastheer voor evenementen te zijn, dus ook voor het Eurovisie Songfestival. ClŠudia vertelt dat ze bezig is met haar eerste single maar op dit moment is ze vooral gefocust op het songfestival.
ClŠudia heeft meerdere dingen gedaan; een tv-programma gepresenteerd, ze was juwelier en ze is nu zangeres. Ze gelooft dat mensen niet gemaakt zijn voor maar ťťn talent.
Toen Isaura O jardim schreef legde ze het meteen opzij omdat het wel erg persoonlijk was. Ze schreef ook een ander liedje over haar oma, maar minder dichtbij en persoonlijk. Ze nodigde ClŠudia uit om dat andere lied te zingen. Dat gebeurde maar mensen bleven erop aandringen dat ze iets met O jardim moest doen. Uiteindelijk durfde ze het aan ClŠudia te laten horen en die wilde het heel graag zingen.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 6-5-2018