Liveblog persconferenties 10 mei

En daarmee sluiten we dan dit liveblog af. De grote vijf en Isral treden op en hebben wel een meet & greet, waarvan foto's te verwachten zijn. De persconferenties van deze zes landen worden later verwacht.

15:38 De repetitie van Oostenrijk ging goed, aldus PNDA, maar ze was wel wat afgeleid door de grote schermen. Als ze dacht dat ze dan overdreef zag ze op het scherm dat het juist veel te weinig was. De naam die ze gekozen heeft is voor iemand met een Nederlands toetsenbord niet makkelijk. Ze had dan ook nooit bedacht dat ze ooit op een internationaal podium zou staan en aan het Eurovisie Songfestival zou deelnemen. Ze had er dus in het geheel niet bij stil gestaan. Ook vertelt PNDA over haar moeder: ze zat ook in de muziek en was een goede docente voor haar die haar altijd op de juiste manier gesteund heeft. Omdat PNDA in eerste instantie niet zo goed wist wat ze wilde heeft ze een heleboel uitgeprobeerd; uiteindelijk houdt ze het meest van pop, jazz en hiphop. Wat ze hierna gaat doen kan ze nog niet zeggen. We krijgen een kleine scoop: PNDA zal zondagochtend op het strand van Tel Aviv optreden.

15:14 John Lundvik was onder de indruk, z goed ging de repetitie vandaag. De achtergrondzangeressen, The Mamas, heeft hij gevraagd door er n te bellen en te zeggen dat hij de beste van de beste zangeressen nodig had. Na het songfestival zal hij met ze op tournee gaan. Dat is voor hem een droom die uitkomt. John voelt geen druk omdat in het verleden Zweden in Jeruzalem gewonnen heeft. Ooit schreef Lundvik ht lied voor de bruiloft van kroonprinses Victoria. Hij vond het niet moeilijk dat te doen omdat iedereen verliefd is of was en weet wat liefde is. Hij vond het wel een grote eer op deze manier onderdeel te zijn van de Zweedse geschiedenis.

14:36 Leonora uit Denemarken is tevreden over de repetitie, maar zegt eigenlijk dat ze dat ook al was op over de eerste. Het meertalige gedeelte van het lied, daar is voor gekozen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Vroeger was ze een kunstrijdkampioene op zeer hoog niveau, samen met haar broer. Ze is daarmee gestopt; omdat ze het op een dergelijk hoog niveau niet kon combineren met school ontwikkelde ze niet verder meer en raakte derhalve gedemotiveerd. Dit gebrek aan motivatie was de reden dat ze stopte. Leonora laat ons tot slot nog een akoestische versie van Love is forever horen, begeleid op de ukelele.

14:22 Ester Peony zegt dat de tweede repetitie beter ging dan de eerste maar denkt dat de derde ng beter was. Het is een Roemeense journalist opgevallen dat ze altijd vrolijk is behalve op het podium. Ze geeft aan dat ze makkelijk kan switchen en acteren. Ze zegt veel fijne mensen ontmoet te hebben hier en zegt dat volgens haar Eurovisie vriendschap betekent. Toen ze jonger was ontdekte ze hoe ze moest componeren. Ze geeft er de voorkeur aan om beiden te doen.

12:55 De leden van Carousel uit Letland waren tevreden over de tweede repetitie. Waar ze nog aan werken is na het technische nu ook de energie over te brengen die ze hebben. Het lied is niet pers een typisch songfestivallied. Daarop reageert groepslid Mārcis met: dit zijn wij. Sabīne uga en Mārcis Vasiļevskis namen vorig jaar ook al deel aan de nationale selectie, respectievelijk als componist en achtergrondzangeres. Toch geven ze de voorkeur aan optreden in een band. Volgende week komt een album uit van Carousel, hopelijk zal het vandaag al op verschillende online platforms staan en maandag op Spotify.

12:36 Luca Hnni geeft direct toe dat de repetitie niet goed ging omdat hij nog stemproblemen heeft die opgelost moeten worden. Daarom heeft hij ook enkele interviews af moeten zeggen. Eergisteren was hij zijn stem zelfs helemaal kwijt. Luca vertelt ook over de punten die hij mocht geven op het Eurovisie SOngfestival van 2016; hij was toen best nerveus. De vergelijking met Eleni Foureira is logisch omdat er ongeveer hetzelde team is maar is totaal verschillend volgens het team. Een van de eerste albums van Luca Hnni heet My name is Luca. Dat deed mensen denken aan Suzanne Vegas lied met dezelfde titel maar het is toeval: hij wilde gewoon zichzelf introduceren.

12:08 Anna Odobescu vertelt dat de repetitie vrij moeizaam verliep. Er waren technische problemen waardoor ze veel moest wachten en maar n keer het hele lied heeft kunnen zingen. Ze hoopt dat dat maandag beter is. De jongens van Sunstroke Project zijn op de weg naar Tel Aviv zeer behulpzaam geweest. Ze zullen de 15e zelf hier optreden. Anna is de derde achtereenvolgende artiest uit Transnistri maar wil daar verder niet op ingaan: Moldavi is n, zo zegt ze. Zandkunstenares Ksenya Simonova vertelt dat het verhaal dat ze uitbeeld de reis is van de vrouwelijke ziel. Ze houdt van dit verhaal dat ze uitbeeldt. Ze gaat ook in op het feit dat ze voor de tweede keer op het Eurovisiepodium staat. Destijds was het zandkunst, nu is het sneeuwkunst, dat heel anders is en een andere techniek vraagt. Ook vraagt het een heel specifieke belichting. Toch vindt ze het een uitdaging het hier te doen.

11:37 Sarah McTernan uit Ierland legt uit dat ze erg veel lol gehad had tijdens de repetitie en vraagt haar team om bevestiging: die kwam! Haar lied heet 22, dat is haar geluksnummer. Ze praatte daarover met de liedschrijvers en die hebben het in het lied verwerkt. Ze hoopt dat het in de 2e halve finale haar ook geluk zal brengen. Liedschrijvers Janieck van de Polder, Marcia Sondeijker en Roel Rats zijn Nederlanders, vandaar dat wij wilden weten hoe de samenwerking was. Die verliep erg goed en Sarah vond het een eer met ze samen te werken. Er werd veel heen en weer geappt als er wat was, ze voelden elkaar goed aan. Na het festival zal Sarah teruggaan naar Amsterdam om verder te werken met deze drie componisten.

11:19 De regisseur van het Armeense optreden vertelt dat Srbuk zon goed karakter heeft en zo'n goede zangeres is dat dat hem deed besluiten dat ze alleen op het podium zou moeten zijn. Dat verklaart de act. Ani Lorak en Jamala hebben haar geen advies over het songfestival gegeven omdat ze ze niet meer gesproken heeft sinds ze ooit met hen samengewerkt heeft. Srbuk geeft toe nog weinig van de stad gezien te hebben vanwege het drukke schema dat ze heeft.

10:59 Er zijn, aldus Serhat, zeer veel technische zaken die vr maandag nog opgelost gaan worden. Dan zal iedereen van de San Marinese inzending houden, denkt hij. Er komt eind van de maand een album uit van Serhat. Daar zal de Turkse taal niet op te vinden zijn. Internationaal scoort dat namelijk niet. Wel zegt Serhat zondag in de Euroclub op te treden, en daar een verrassing te hebben voor de Israelis. Misschien, zo zegt hij, zingt hij daar wel in het Hebreeuws. Het heeft lang geduurd, omdat hij de juiste beslissingen wil nemen en een goed product wil afleveren. Aangezien Serhat in Duitsland heeft gewoond ziet hij zichzelf als een mooie mix tussen midden- en zuid-Europa. Hij vindt het fijn om met een internationaal team te werken.

10:30 De tweede Griekse repetitie ging beter maar met de belichting kan het volgens Katerina Duska ng beter. Katerina vertelt over haar jeugd; ze groeide op in Canada en verhuisde toen naar het land van haar ouders, Griekenland. Dat was voor haar niet zo moeilijk als ze gedacht had; ze sprak de taal al, kende de cultuur, kende de muziek. Ook maakt ze een vergelijk tussen de clip en het optreden hier in Tel Aviv. Beiden zijn erg theatraal en hebben dezelfde themas, alleen op een andere manier uitgevoerd. De samenwerking met de componisten ging ook erg goed. Leon of Athens kende ze al, dus ze wist dat dat goed zou gaan. Dat het ook met de andere componist, David Sneddon, zo goed verliep was heel fijn om te merken. Ook is ze erg blij met het team.

Vandaag zullen de persconferenties van de laatste twee landen uit de eerste halve finale en de eerste negen landen uit de tweede halve finale plaatsvinden. Eurovision Artists is aanwezig voor een live verslag.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 10-5-2019