Een vrolijke kijkwijzer: de eerste halve finale

We hebben voor u naar de juryfinale van de eerste halve finale gekeken en deze van een vrolijke noot voorzien.

De presentatrices heten iedereen welkom, stellen zichzelf voor en vrij snel, zonder verdere openingsact begint het eerste lied. Zo'n act had ook helemaal net gepast want er zijn dit jaar maarliefst vier presentatrices dus dat voorstellen, dat duurt wel even.

Azerbeidzjan: We zien Aisel die een witte jurk draagt die ze nog even recht moet trekken; die wappert alle kanten op. Dat is haar niet aan te rekenen, ze begon liggend. Halverwege het lied blijkt ze niet alleen te zijn: dan komen de dansers haar gezelschap houden. De kans is volgens ons klein dat we Azerbeidzjan weer in de finale terug zien.

IJsland: Jongetje uit IJsland twijfelt maar steeds of ie nou serieus moet blijven kijken of toch lief glimlachen. Dan begint hij ook nog te gillen. Aan het eind wordt het eigenlijk een beetje klef. Weer die twijfel: sta ik hier nou de wereld te verbeteren of is dit een liefdesliedje.

AlbaniŽ: Cornald Maas zou dit vroeger betiteld hebben als onvervalste Oostblokrock. Uit angst dat het publiek dat niet doet begint Eugent alvast te applaudisseren, en dat ver voordat het lied is afgelopen. Aan het eind gaat hij schreeuwen van blijdschap. Helaas zien we hem niet naar de finale gaan.

BelgiŽ: Het begin van de act is precies die van Trijntje Oosterhuis maar dan zonder weduwenkapje. Het optreden lijkt echter steeds beter te gaan: Sennek oogt rustig en ontspannen. Ook vocaal lijkt het nu goed te gaan, iets waar eerder twijfels over waren. Net als vorig jaar piekt BelgiŽ op het juiste moment. Wij vrezen een beetje dat een finaleplaats, onterecht, moeilijk zal gaan worden.

TsjechiŽ: Justin Timberlake meets the epic sax guy. Deze jongen gaat nog naar school; tenminste, Mikolas Josef heeft zijn rugzak nog om. Dat is toeval: die had hij ook al om voor hij aan zijn rug geblesseerd raakte. Die zak kan ie ook niet zelf dragen. Wij zijn er zeker van dat TsjechiŽ naar de finale gedragen wordt.

Litouwen: Ieva houdt haar liedje zů klein dat je haar in het begin helemaal niet meer ziet. Tijdens het optreden trekt haar hele stamboom aan u voorbij. Aan het eind gaan we nog veel verder: haar man komt op het podium. Ieva zingt: when we're old maar wij verstaan when we're out. De kans dat ze toch doorgaat achten wij groot.

IsraŽl: Dit is zo'n love it or hate it inzending. Wij kunnen hier grappen over gaan maken, maar u kunt beter gewoon kijken. O ja, en vergeet niet uw Pikachu mee naar huis te nemen. U denkt misschien dat deze dame niet voor de poes is, maar dan moet u toch eens naar het decor kijken. Wij zijn overtuigd van een finaleplaats. Tok!

Wit-Rusland: U ziet een man die verliefd naar een roos kijkt. Via de cameraman gaat de roos uiteindelijk naar een dame die hem door de man zijn hand schiet. Aan het eind vindt de zanger dat u zijn rug op kan met die rozen. Wij achten de kans dat Wit-Rusland op rozen zit en naar de finale gaat nihil.

Estland: Dit is niet ItaliŽ, daarom zingt de Estse zangeres in het Italiaans. Maar dat is logisch. Het is ook geen opera, daarom zingt de Estse zangeres een aria. Ook dat is logisch. Estland heeft zijn eigen LED-scherm meegenomen: Elina Nechayeva draagt hem zelf. Breng wel uw glaswerk in veiligheid. Wij weten zeker dat u dat tijdens de finale nog eens moet doen.

Bulgarije: Alles is donker, maar het haar van de zangeres geeft licht. Bovendien zit ze op een krukje te wachten tot ze mag zingen. Wij zijn ervan overtuigd dat zowel vakjury als televoter dit mooi gaan vinden: finaleplaats dus.

VJR MacedoniŽ: De zangeres lijkt na de eerste tien seconden ineens heel ergens anders te staan; dat is niet zo, maar de eerste tien seconden zijn niet live. Verder komt u bij dit lied aan uw trekken, ongeacht welke muziek u leuk vindt: alle stijlen zijn in dit lied vertegenwoordigd. Wij zijn er zeker van dat de Macedonische inzendingen geen van drieŽn doorgaan.

KroatiŽ: Vaag moeten wij aan het optreden van Anouk in 2013 denken. Ze onderbreekt het lied voor een extra nieuwsbulletin over Bonnie & Clyde. Wij denken echter dat het moeilijk zal worden voor KroatiŽ om door te gaan.

Oostenrijk: In een leren pak krijg je het heel warm. Kijkt u maar eens goed naar Cesar Sampson. Weest u niet bang: als de verhoging waarop hij staat naar beneden gaat plet hij het koor nťt niet. Aan het begin zingt hij dat hij ergens te diep in zit en daarom gaat ie omhoog. Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht. Hopelijk is dat in de finale. Wij denken van wel.

Griekenland: Er stond nog 'nat' op dat blauwgeverfde bankje, maar dat had Yianna Terzi niet gezien. Verder zitten wij helemaal in het songfestival van vroeger, toen Griekenland altijd in het Grieks zong. Een finaleplaats moet absoluut mogelijk zijn.

Finland: Saara Aalto schreeuwt heel hard dat ze niet bang is. Echter, ze heeft daar wel alle reden toe, want ze wordt omringt door dansers waar wij dan wel bang van zouden worden. Wij vragen ons alleen wel af wat de link is tussen Saara en de TROS. Wij denken in elk geval niet dat het haar een finaleplaats oplevert.

ArmeniŽ: Dit lied gaat over de wind. Wij begrijpen dan ook niet waarom de windmachine niet aan staat. Waar is Carola als je haar nodig hebt? In elk geval wordt ArmeniŽ rechtstreeks naar de finale geblazen.

Zwitserland: De leden van ZiBBZ zijn broer en zus. Ze verklaren dat ze niet met stenen gaan gooien. Wel lopen ze met een vaandel, al hadden ze niet helemaal door waarom. En al gooien ze niet met stenen, een poging tot brandstichting zit er wel in. Wij denken niet dat er een finaleplaats in zit voor Zwitserland.

Ierland: Dat is bizar: Ryan O'shaughnessy zingt over een liefde die niet goed afloopt. Tijdens de act zien we twee jongens voor wie het juist heel goed zit wat de romantiek betreft. Kan zomaar doordansen naar de finale.

Cyprus: Sommige mensen weten gewoon hoe je een podium moet bespelen. Eleni Foureira is er zo een. Fuego betekent vuur en dan raadt u het al: er komt vuurwerk. Dat is echt, die rode rookwolken die u ziet niet. Gaat met twee vingers in de neus naar de finale.

Wij denken dat TsjechiŽ, Litouwen, IsraŽl, Estland, Bulgarije, Oostenrijk, Griekenland, ArmeniŽ, Ierland en Cyprus doorgaan. Dit is meer koffiedik kijken dan ooit: wij kunnen ons van veel meer landen een finaleplaats voorstellen maar de regels zeggen dat het er maar tien mogen zijn.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 7-5-2018