Nieuws van Eurovision Artists

Indien je automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van de stichting Eurovision Artists, vul dan hier je e-mail adres in en klik op "Verstuur".

E-Mail      
Drie kandidaten voor de EA-Award 2021 04-08-2021
  Tot eind mei konden kandidaten worden voordragen voor de EA-Award van 2021. Deze prijs is door stichting Eurovision Artists in 1993 in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of BelgiŽ die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media.

Dit jaar was er bijzonder veel aandacht voor het evenement in de media en de lat om voor de prijs in aanmerking te komen lag daardoor dit jaar hoger dan in andere jaren. Er zijn uiteindelijk drie kandidaten genomineerd die voor de prijs in aanmerking komen, dat zijn Nikkie de Jager, Sietse Bakker en Host City Rotterdam. Tot 15 juli 2021 kon op deze site gestemd worden op deze kandidaten. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een later dit jaar te houden Eurovisie-evenement. Een overzicht met eerdere winnaars vind je hier.

 
 
Wie wint de EA-Award 2021? 24-05-2021
  Het is weer mogelijk om kandidaten voor te dragen voor de EA-Award. Dit is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Nederland of België die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft gepromoot. De mogelijkheid om kandidaten voor te dragen staat open tot en met 31 mei van dit jaar.

Nomineren voor de EA-Award 2021 kan via dit formulier

 
 
Oude songfestivals komen opnieuw tot leven 06-05-2021
  Het archief van Beeld en Geluid is dezer dagen, met hulp van stichting Eurovision Artists, verrijkt met gereconstrueerde versies van oude Eurovisie Songfestivals met Nederlands commentaar. Het betreft hier uitzendingen waarvan de oorspronkelijke Nederlandse versies deels of geheel verloren waren gegaan.

Voor deze reconstructie zijn (hoge kwaliteits)beelden die nog wel beschikbaar waren en geluidsopnames van het televisiecommentaar of, waar dat niet beschikbaar was, radio-commentaar van deze festivals samengevoegd. Louis in 't Zandt van stichting Eurovision Artists is daartoe samen met Joost Lodewijk, een andere vrijwilliger, het afgelopen jaar hard aan het werk geweest om, in samenwerking met de Mediamanager Vereeuwigen van Beeld en Geluid, de juiste bestanden bij elkaar te voegen en het beeld en geluid te synchroniseren.

Een deel van het resultaat van deze werkzaamheden is binnenkort op televisie te zien. In de nacht van 8 op 9 mei zendt de NPO de gereconstrueerde versie van het Eurovisie Songfestival van 1970 uit. Hiervoor is gebruik gemaakt van beeldregistraties van de BBC en de NOS en geluidsbanden met het televisiecommentaar van Pim Jacobs. Een week later is het songfestival van 1976 aan de beurt, waarvoor het beeldmateriaal uit de archieven van de BBC en geluidsopnamen van het televisiecommentaar van Willem Duys zijn samengevoegd.

Op vergelijkbare wijze zijn reconstructies gemaakt van de songfestivaluitzendingen van 1959, 1965, 1966, 1969 en 1975 en is waar mogelijk Nederlands commentaar toegevoegd. Andere jaren volgen nog.

Louis en Jeroen hebben met behulp van divers beeldmateriaal en de audio-opname van het Eurovisie Songfestival 1956 twee clips gemaakt van de Nederlandse bijdragen aan het allereerste Eurovisie Songfestival. Ook deze zijn online bij de NPO te bekijken.

 
 
Blijf op de hoogte via mailinglists 05-05-2021
  Hij bestaat al sinds 1999, de mailinglist een_beetje, een Nederlandstalige mailinglist voor Eurovisieliefhebbers. De opkomst van de internetfora en weblogs heeft het gebruik van deze mailinglist doen afnemen maar hij is nog altijd in gebruik bij een groep Nederlandstalige Eurovisieliefhebbers. Het grote voordeel van een mailinglist is dat je er ook zelf een gespreksonderwerp kunt starten en je niet enkel kunt reageren op onderwerpen/nieuwsitems die door de beheerders worden opgevoerd.

Het aloude platform voor mailinglists, Yahoogroups, is eind vorig jaar gestopt maar een_beetje is, met hulp van Eurovision Artists, doorgegaan op een nieuw platform: Freelists. Lid worden van een_beetje kost je een maar minuten werk en is uiteraard helemaal gratis: https://www.freelists.org/list/een_beetje.

Ook heeft Eurovision Artists de Engelstalige lijst esf-nf-mailinglist geholpen met de overstap naar Freelists. Op deze lijst worden naast veel informatie over verschillende voorronden vooral veel geluidsbestanden uitgewisseld. Lid worden van deze list kan hier: https://www.freelists.org/list/esc-nf-mailinglist.

 
 
Eurovisie evenement Amsterdam gecancelled 16-04-2021
  Na de persconferentie van 13 april hebben wij helaas moeten vaststellen dat het Eurovisie Songfestival evenement in Amsterdam, in de periode van 17 tot en met 22 mei, niet meer haalbaar is. Het evenemententeam van Eurovision Artists heeft in de afgelopen maanden, samen met de voorzitter van de ondernemersvereniging, de streetmanager en ondernemers van de Reguliersdwarsstraat (ook bekend als Secret Village) hard gewerkt aan een mooi programma rondom het Eurovisie Songfestival 2021.

Alhoewel dit een enorme teleurstelling is blijven we positief en hopen we op een later tijdstip in het jaar alsnog een Eurovisie Songfestivalfeest in Amsterdam te kunnen organiseren onder het motto: Eurovision strikes back. Gedacht wordt om het evenement te verschuiven naar augustus, in de week van de Gaypride! Daarover gaat het evenemententeam binnenkort in overleg met alle betrokken partijen... Wordt vervolgd!

Wij wensen de organisatie van het Eurovisie Songfestivalsucces en sterkte met de organisatie en we hebben er het volste vertrouwen in dat, ondanks de pandemie, er iets moois neergezet zal worden.

 
 
Oproep van het Eurovision Artists Evenemententeam 03-02-2021
  Nu Nederland dan eindelijk het festival mag organiseren is ons evenemententeam (Erik Veltenaar en Dafna Cloose) druk in de weer met alle activiteiten die hieromtrent in ons land worden georganiseerd. Zo ondersteunen wij de ondernemers van de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam die voor de Songfestivalweek tal van mooie activiteiten gepland hebben. Uiteraard zulen deze allemaal plaatsvinden volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Het Eurovision Artists evenemententeam doet hierbij een oproep om alle activiteiten, evenementen en festiviteiten die er rondom het Eurovisie Songfestival 2021 plaatsvinden, in het hele land, aan ons te melden. Dat verschaft ons een mooi totaaloverzicht. Je kunt hierover een bericht sturen naar evenemententeam@eurovisionartists.nl.