2021: Indeling halve finales ongewijzigd

De EBU heeft bevestigd dat de indeling van de halve finales voor het Eurovisie Songfestival 2021 ongewijzigd zal blijven ten opzichte van de beoogde indeling voor het festival van 2020. Dit is mogelijk omdat de deelnemende landen ten opzichte van de geannuleerde editie van vorig jaar niet veranderd zijn. Omdat ook de gaststad (Rotterdam) ongewijzigd is vindt er komend jaar dus geen halve finale-loting en gaststad-overdrachtsceremonie plaats.

Martin ÷sterdahl (Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival; foto) zei hierover: Onder normale omstandigheden zouden we nu uitkijken naar de allocation draw en de host insignia exchange ceremony als belangrijke mijlpalen op weg naar Rotterdam 2021. Omdat dezelfde landen deelnemen die ook vorig jaar zouden meedoen heeft de referentiegroep van het Eurovisie Songfestival besloten om de halve finale indelingen die in januari 2020 zijn vastgesteld te behouden. Alhoewel we de inmiddels traditionele ceremonies in januari nu niet door kunnen laten gaan, hebben we voldoende zaken gepland om de opwinding in de aanloop naar de terugkeer van het Eurovisie Songfestival volgend jaar op te bouwen.

In totaal zullen 41 landen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2021, waarvan 35 landen zullen strijden in ťťn van de twee halve finales. Twintig landen zullen zich kwalificeren voor de finale en zich bij de grote 5 en gastland Nederland voegen, zodat in de finale 26 landen strijden om de overwinning. 17 landen nemen deel aan de eerste halve finale op 18 mei 2021, terwijl 18 landen zullen strijden in de tweede halve finale op 20 mei 2021.

De indeling van de halve finales is als volgt:

Eerste halve finale (18 mei 2021)
Eerste deel
AustraliŽ
Ierland
Litouwen
Noord-MacedoniŽ
Rusland
SloveniŽ
Wit-Rusland
Zweden

Tweede deel
Azerbeidzjan
BelgiŽ
Cyprus
IsraŽl
KroatiŽ
Malta
Noorwegen
OekraÔne
RoemeniŽ
Tweede halve finale (20 mei 2021)
Eerste deel
Estland
Griekenland
IJsland
MoldaviŽ
Oostenrijk
Polen
San Marino
ServiŽ
TsjechiŽ

Tweede deel
AlbaniŽ
ArmeniŽ
Bulgarije
Denemarken
Finland
GeorgiŽ
Letland
Portugal
Zwitserland

ItaliŽ, Duitsland en Nederland stemmen mee in de eerste halve finale, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje in de tweede halve finale.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 18-11-2020