Meer dan 500 stemmen voor inzending IJsland

IJsland zal op het Eurovisie Songfestival van 2021 vertegenwoordigd worden door Daði og Gagnamagnið. In 2020 won deze groep de IJslandse nationale finale Söngvakeppnin met het lied "Think About things". Met dit lied won de groep vervolgens Eurostream 2020, een door fans opgezet online alternatief voor het Eurovisie Songfestival nadat het festival zelf was afgelast. De IJslandse omroep besloot om voor 2021 geen nieuwe voorronde te organiseren maar alsnog de winnaars van 2020 naar het songfestival te sturen.

Het lied waarmee de groep in 2021 deelneemt is nog niet gepubliceerd. Wel is bekend dat er een koor van meer dan 500 fans aan het lied heeft meegewerkt. De groep maakt gebruik van een nieuwe regel die het onder voorwaarden toestaat zangpartijen op te nemen op de geluidskband die bij het optreden in Rotterdam wordt gebruikt. Via twitter riep leadzanger Daði Freyr Pétursson mensen op om een zangpartij op te nemen en in te sturen. De binnengekomen zangstemmen zouden op de geluidsband voor het songfestival worden verwerkt.

Daði Freyr Pétursson maakte in het verleden onder meer deel uit van de band RetRoBot. Met deze band bracht hij het album "Blackout" uit, won hij in 2012 de jaarlijkse IJslandse muziekcompetitie Músíktilraunir (“Muzikale experimenten”) en werd hij gekozen als beste elektronisch muzikant van dat jaar. In 2015 bracht hij solo, onder de artiestennaam Mixophrygian, het album "Forever" uit. 

De andere leden van de band waarmee hij aan het songfestival zal deelnemen zijn Daði’s echtgenote Árný Fjóla Ásmundsdóttir, Daði’s zus Sigrún Birna Pétursdóttir, Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson en Jóhann Sigurður Jóhannsson

Één van de kenmerken van de band is dat de bandleden bij optredens gekleed zijn in groene sweaters waarop bij elk bandlid een pictogram van het eigen gezicht is afgebeeld.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 24-1-2021