Songfestivalorganisatie blijft streven naar maximaal haalbare

De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft streven naar het maximaal haalbare. Het uitgangspunt is nu een scenario met een Songfestivaleditie op anderhalve meter, met scherpe corona-maatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden. Of publiek aanwezig kan zijn bij de shows en over de activiteiten in gaststad Rotterdam wordt op een later moment besloten. 

De European Broadcasting Union heeft -na consultatie van de organiserende omroepen NPO, NOS en AVROTROS en gaststad Rotterdam- besloten dat het organiseren van een ‘normaal’ Songfestival met een volle arena onder de huidige omstandigheden niet realistisch is. Dat betekent dat één van de vier scenario's waaraan werd gewerkt nu is afgevallen. Afhankelijk van hoe het virus en de maatregelen in de diverse landen zich ontwikkelt kan er nog afgeschaald worden naar de scenario’s waarbij een deel of alle deelnemers hun optreden in eigen land verzorgen. 

“Onze ambities blijven onverminderd hoog. We zullen er alles aan doen om er de best mogelijke editie van te maken. De gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen staan hierbij uiteraard voorop,” aldus Sietse Bakker op de officiële songfestivalwebsite.

Eerder was al bekend gemaakt dat het Eurovisie Songfestival hoe dan ook zal doorgaan. Op 18, 20 en 22 mei vinden de halve finales en de finale plaats vanuit Rotterdam Ahoy. Om die belofte waar te kunnen maken is sinds eind maart vorig jaar gewerkt aan vier scenario’s en een wendbare organisatie. Door alle energie nu te richten op scenario B blijft de organisatie optimistisch en flexibel en benadrukt dat verder afschalen naar scenario C en D altijd nog mogelijk is. Ook zijn er, zij het beperkt, mogelijkheden om op een aantal vlakken weer op te schalen, als daar richting mei zicht op is.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 3-2-2021