Rotterdam telt af naar finale

Op 11 februari, precies 100 dagen voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, samen met het kwartet dat de presentatie van het Songfestival op zich zal nemen, Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager, op het Museumpark in Rotterdam een kunstwerk onthuld in de vorm van een grote klok waarin wordt afgeteld naar 22 mei, de dag waarop in Rotterdam Ahoy de finale zal plaatsvinden. 

Hiermee is het symbolische startschot gegeven voor de festiviteiten die in Rotterdam rond het songfestival gehouden zullen worden. Normaal gesproken start het songfestivalseizoen met de loting voor de halve finales en met de overhandiging van de songfestivalsleutel door de vorige gaststad aan diens opvolger. Dit jaar moest voor een andere opzet worden gekozen omdat de loting van vorig jaar wordt gebruikt en de songfestivalsleutel sindsdien al een ereplaatsje in het Rotterdamse stadhuis heeft.

Burgemeester Aboutaleb en cultuurwethouder Said Kasmi, binnen het stadsbestuur verantwoordelijk voor het Songfestival, blikten vooruit naar mei. Aboutaleb:  “Corona trekt een zware wissel op onze persoonlijke levens en de samenleving. Gelukkig is er nu een vaccin en kijken we voorzichtig weer vooruit. Over exact 100 dagen biedt Rotterdam Ahoy een veilig en prachtig podium aan het Eurovisie Songfestival. Het aftellen begint vandaag voor de miljoenen fans!” 

Said Kasmi: “Dit is een mooi moment om met elkaar te markeren en om zo met de stad en de vele fans wereldwijd af te tellen naar een bijzondere 65e editie van het Eurovisie Songfestival.  Een symbolische start van het nieuwe Songfestivalseizoen en daarmee ook weer een lichtpuntje om met elkaar naar uit te kijken”

In verband met de huidige coronamaatregelen vond de kick-off van het aftelmoment zonder aanwezigheid van publiek. Wel werd een voorproefje gegeven van het stadsprogramma door via internet uitgezonden optredens van enkele Rotterdamse artiesten onder regie van Rajiv Bhagwanbali, in samenwerking met Stichting Urban Culture Lab, op de soundtrack van de Rotterdamse formatie De Likt: John van Beek en Giorgi Kuiper.

De klok wordt dagelijks handmatig verzet. Op sommige dagen door een speciale gast. Hoe de Songfestivalorganisatie de dagen tot aan de finale bij de klok precies markeert blijft nog even een verrassing. De organisatie roept alle fans op om mee te tellen via Instagram met de hastags #100DaysToEurovision, #100DaysToOpenUp en #LetsCountDownTogether

De kick-off van 11 februari is terug te zien via de websites openuptorotterdam.eu en songfestival.nl. Het aftellen van de klok is de komende 100 dagen te volgen via een webcam op YouTubeTerug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-2-2021