TsjechiŽ 2021: Met jou bij mij geen sprake van apocalyps

In 2020 werden lied en artiest van TsjechiŽ voor het Eurovisie Songfestival gekozen via een internetstemming. Wereldwijd kon wie dat wilde een stem uitbrengen. Daarnaast werd gestemd  door een jury bestaande uit tien voormalig Eurovisiedeelnemers uit verschillende landen. De resultaten van de jury en die van de open stemming wogen beiden voor 50% mee in de einduitslag. Winnaar werd zanger, liedschrijver, acteur en sporter Ben da Silva Cristův„o, beter bekend onder de  de naam Benny Cristo, met het lied Kemama. Voor het festival van 2021 werd door de Tsjechische omroep geen nieuwe competitie uitgeschreven, maar werd Benny Cristo gevraagd met een nieuw lied te komen.

De titel van het nieuwe lied is Omaga, wat in het lied klinkt als ďOh, my God!Ē en ook zo bedoeld is. Een uitroep van enthousiasme bij het zien van zijn geliefde: Omaga, wat ben jij mooi en geweldig. Toch kan het enthousiasme van de zanger niet verhullen dat er ook iets aan de hand is in de relatie. De ander lijkt minder gelukkig, de zanger heeft ergens spijt van en moet de ander ervan overtuigen dat ze beiden meer liefde nodig hebben: Waarom kom je niet hier, zodat we elkaar kunnen hebben? Hangt het einde van de relatie in de lucht en verwijst de titel ook naar Omega, de laatste letter van het Griekse alfabet en daarmee symbool van het einde? Misschien dat de huidige crisis een rol speelt bij de irritaties van de ander: We zitten al te lang thuis en jij geeft de schuld aan de apocalyps. De zanger wil er niets van weten: Er is geen apocalyps met jou op mijn lippen.

Cristo timmert sinds hij in 2009 een finaleplaats bemachtigde in de talenjacht Česko SlovenskŠ Superstar flink aan de weg op muzikaal gebied. In 2010 kwam zijn debuutalbum uit en inmiddels heeft hij vijf solo-albums op zijn naam staan. Op een concert in de O2 Arena in Praag kwamen 15.000 bezoekers af. Op YouTube bereikte hij een miljoenenpubliek met hits als Těkż VŠhy (ďZwaargewichtenĒ). Als sporter heeft hij verdienstelijk getennist, gesnowboard en won hij in 2017 een gouden medaille bij een internationaal jiujitsu toernooi in Madrid.

Het lied Omaga is hier terug te vinden.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 19-2-2021