Finland 2021: Steek je middelvinger op naar alle ellende

De groep Blind Chanel, die Finland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, is een alternatieve rockband die in 2013 werd opgericht en momenteel bestaat uit Joel Hokka (zang and gitaar), Niko Vilhelm (zang), Joonas Porko (gitaar), Olli Matela (bas), Tommi Lalli (drum) en Aleksi Kaunisvesi (toetsenist).

In 2014 mocht de band, toen nog zonder Aleksi Kaunisvesi die in Oktober 2020 tot de band toetrad, optreden op het Wacken Open Air festival, één van de grootste metalfestivals van Europa. De band speelde later in de voorprogramma’s van de Europese tournee van de Amerikaanse rapcoreband The Hollywood Undead en de Finse tournee van de Zweeds-Deense metalband Amaranthe. Blind Chanel bracht drie studio-albums uit, waarvan de laatste de titel Violent pop meekreeg, hetgeen volgens de band een prima omschrijving is van het soort muziek dat ze maken.

In de openingszin van het nummer Dark side (De donkere kant) roept de band het publiek op de middelvinger op te steken en daarmee is de toon van het lied gezet. De zanger trakteert alle aanwezige psycho’s en freaks op drank. Hij zegt in het lied ervoor te kiezen zijn lichaam te verlammen door het vol te gooien, omdat hij anders zou moeten huilen om de ellende in de wereld en dat wil hij niet: Ik leef in een kooi van door mensen veroorzaakte ellende en graaf daarom een graf voor mezelf en voor mijn vijanden. Als je toch de vernieling ingaat, kun je net zo goed kiezen voor een gevaarlijk leven, waarbij de levensstijl van de club van 27, als voorbeeld geldt. De term verwijst naar muzikanten als Jim Morrison, Kurt Curbain en Jimi Hendrix die allen op 27-jarige leeftijd aan hun eind kwamen. Met deze keuze voor een destructieve levensstijl wordt je niet gered maar je maakt ondertussen wel wat mee: Van alle donkere dingen die me de vernieling in helpen ben jij het zoetste wat ik ooit geproefd heb.

De Finse songfestivalinzending is hier te bekijken en te beluisteren.
De gegevens van de Finse nationale finale vind je hier.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 21-2-2021