Spanje 2021: Al valt de hemel omlaag, ik blijf bij je

De Spaanse omroep RTVE stapte vorig jaar af van het systeem waarmee een kandidaat voor het songfestival gekozen wordt via de talentenjacht Operación Triunfo en koos toen al intern voor de op dat moment 27-jarige zanger Blas Cantó, die de vrije hand kreeg om een lied te schrijven of te selecteren voor het later afgelaste Eurovisie Songfestival van 2020. Canto schreef voor dat festival samen met enkele anderen het lied Universo. Voor het festival van 2021 kreeg hij een nieuwe kans en schreef hij twee verschillende liedjes en liet de keuze aan het publiek over. De ballade Voy a quedarme (“Ik zal blijven”) kreeg 58% van de stemmen en wordt dus de Spaanse inzending.

Cantó is al langere tijd in de muziek actief. Op achtjarige leeftijd nam hij deel aan Veo veo, een talentenjacht voor kinderen. Drie jaar later trad hij op tijdens de finale van de Veo veo international awards 2003. In 2004 werd hij vierde tijdens de Spaanse voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival van dat jaar. In 2009 was hij één van de oprichters van de vijfkoppige jongensband Auryn. Met deze band bracht hij vier albums uit, scoorde hij diverse hits en was hij in 2011 één van de drie finalisten van Destino Eurovisión, de Spaanse voorronde voor het Eurovisie Songfestival van dat jaar. In het seizoen 2016/2017 was Cantó één van de deelnemers aan het programma Tu cara me suena (“Je gezicht klinkt bekend”) en wist dit ook te winnen. Op de dag van de finale van dat programma bracht hij zijn eerste solosingle uit. Zijn eerste solo-album met de titel  Complicado (“Gecompliceerd”) volgende een jaar later en kwam in september 2018 op de eerste plaats binnen in de Spaanse album hitlijst.

In een op eurovision.tv gepubliceerd interview geeft Cantó aan dat Voy a quedarme niet gezien moet worden als een droevig lied, maar dat in de tekst de hoop centraal staat dat een geliefde van wie je misschien afscheid moet nemen nog zo lang mogelijk bij je mag zijn en de belofte er zelf altijd voor de ander te zijn. In het lied stelt hij dat het niet uitmaakt wat er in de rest van de wereld gebeurt, het enige dat telt is dat hij en degene van wie hij houdt nu op dit moment bij elkaar zijn en dat moment willen vasthouden:  “Zelfs als de grond onder ons schudt, de zon dooft en de hemel omlaag valt. Laat je angst achter en blijf nog even bij mij want ik blijf altijd bij jou."

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.
De gegevens van de nationale finale vind je hier.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 23-2-2021