Nederland 2021: De ketenen smelten, een nieuwe tijd breekt aan

Het lied waarmee Jeangu Macrooy voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival van dit jaar deelneemt heet Birth of a new age. De tekst van het lied sluit aan op een speech die Martin Lutrher King op 11 augustus 1956 dezelfde titel meegaf en waarin hij sprak over het einde van het tijdperk van kolonialisme en onderdrukking, het toenemende protest daartegen, en over het begin van het tijdperk van bevrijding en van samenleven op basis van gelijkwaardigheid. 

Je huid zo rijk als de nacht, verlicht door sterren” zingt Jeangu Macrooy in het begin van het lied. “Jouw ritme is de rebellie”. Anderen hebben geprobeerd jou en je identiteit onderuit te halen, maar zijn daarin niet geslaagd: “Ze spuugden op je kroon, ze vergiftigden je grond, ze verbrandden jouw helden. Maar in jouw stem klinkt de echo van al hun namen”. De rebellie, het protest waarover in het lied wordt gesproken is het begin van een nieuw tijdperk: “Ze probeerden je van je geloof te ontdoen, maar jij bent de woede die de ketenen doet smelten

Jeangu Macrooy vertelde direct na de eerste live-uitvoering van de Nederlandse songfestivalinzending, uitgevoerd samen met het ZO! Gospel Choir, dat hij het lied beschouwt als een ode aan iedereen die opkomt voor zichzelf en de kracht van zijn eigen authenticiteit durft te vieren.

Het grootste deel van de tekst is in het Engels, maar in het refrein komt ook een zin voor in het Sranantongo, de meest gesproken taal in Suriname, het land waar Jeangu Macrooy is geboren. De zin luidt ‘Yu no man broko mi’ hetgeen vertaald kan worden met “Je kunt me niet breken”. Het is een deel van het Surinaamse gezegde: ‘Ik ben een halve cent , je kan me niet breken'. De halve cent was vroeger het kleinste betaalmiddel in Suriname en had dus een waarde waar rijken op neerkeken, maar die niet verder deelbaar was. 

De muziekvideo van het lied is hier te bekijken.
De live-uitvoering bij de presentatie van het lied op 4 maart is hier terug te zien.

Zie ook: Nederland gaat door met Jeangu Macrooy


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 4-3-2021