EBU: Wit-Russische inzending in huidige vorm te politiek voor festival

Wit-Rusland presenteerde eerder deze week de beoogde inzending van het land voor het Eurovisie Songfestival van dit jaar, maar het ziet er naar uit dat het land niet met dit lied mag deelnemen. De European Broadcasting Union (EBU), de overkoepelende organisatie van publieke omroepen in en rond Europa en verantwoordelijk voor het Eurovisie Songfestival, heeft geconcludeerd dat het lied in strijd is met de regel die politieke inzendingen verbiedt en de Wit-Russische omroep gevraagd met een nieuw of aangepast lied te komen. Als de omroep dit weigert kan diskwalificatie volgen.

Het lied zou gezongen worden door de band Galasy ZMesta ("Stemmen van de straat") en had de titel Ya nauchu tebya (“Ik zal je leren”) mee gekregen. Het lied kan volgens critici gezien worden als een politieke parodie waarin de draak wordt gestoken met inwoners van Wit-Rusland die sinds de volgens waarnemers van de OVSE frauduleus verlopen verkiezingen in het land protesteren tegen het aanblijven van president  Aleksandr Loekasjenko. Het lied bevat teksten als “Ik zal je leren op de fluit te dansen. Ik zal je leren in het aas te bijten. Ik zal je leren op het koord te lopen” en een oproep om niet meer zo boos te doen en te gehoorzamen, want “de vrije wereld komt vanzelf.”

De leden van de band zouden zich eerder op hun website voor Loekasjenko en tegen de protesten hebben uitgesproken met de woorden “Als onder het mom van politieke strijd geprobeerd wordt het land waar we van houden in stukken te breken, kunnen we niet onverschillig blijven.”

Diverse internetsites van Eurovisie fans verklaarden het lied te beschouwen als een oproep om naar het pijpen van een dictator te dansen en riepen de EBU op om het vanwege de politieke context te diskwalificeren. 

Na onderzoek kwam de EBU op 11 maart met de volgende verklaring:

Als onderdeel van de reguliere procedure voor alle nummers die worden ingezonden om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, heeft de EBU het Wit-Russische lied "Ya Nauchu Tebya (I'll Teach You)" van Galasy ZMesta zorgvuldig bestudeerd om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de regels van de wedstrijd.

Geconcludeerd werd dat het lied het niet-politieke karakter van de wedstrijd in twijfel trekt. Bovendien dreigen recente reacties op de voorgestelde inzending de reputatie van het Eurovisie Songfestival in diskrediet te brengen.

We hebben de omroep BTRC, die verantwoordelijk is voor de deelname van Wit-Rusland aan het Eurovisie Songfestival, geschreven om hen te informeren dat het nummer, in zijn huidige vorm, momenteel niet in aanmerking komt voor deelname.
Verder hebben we hen gevraagd alle nodige stappen te ondernemen om een aangepaste versie of een nieuw nummer in te zenden dat voldoet aan de Eurovisie-regels. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot diskwalificatie voor de wedstrijd van dit jaar. "Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 11-3-2021