Publiek welkom bij Eurovisie Songfestival

Vandaag is bekend geworden dat het kabinet heeft besloten om publiek toe te staan bij alle 9 shows (live shows en generale repetities) van het Eurovisie Songfestival 2021. Tot nu toe was vanwege de coronamaatregelen niet duidelijk of dat mogelijk zal zijn.

Landelijk gelden er nog steeds beperkingen op het organiseren van evenementen met publiek, maar bij een beperkt aantal "Fieldlab evenementen" mag, vooruitlopend op een verdere versoepeling, onder voorwaarden wel beperkt publiek aanwezig zijn. Het Eurovisie Songfestival is nu aangewezen als één van deze evenementen.

Het Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers en de overheid. Het hoofddoel is om de evenementenbranche naar het oude normaal te brengen en de songfestivalorganisatie sloot zich in een vroeg stadium bij deze alliantie aan.  Door enkele evenementen met publiek toe te staan en deze goed te monitoren kan getest worden hoe ook andere evenementen op een veilige manier in de toekomst opengesteld kunnen worden. Publiek dat aanwezig wil zijn zal wel getest moeten zijn op corona.

De afgelopen maanden heeft het Songfestival-team hard gewerkt aan verschillende (4) scenario’s om het Songfestival door te kunnen laten gaan. De focus lag darbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen. Uitgebreide Covid-19 maatregelen en een testprogramma maakt onderdeel uit van deze aanpak. 

“Dat we nu de mogelijkheid krijgen om het draaiboek voor een Eurovisie Songfestival mét publiek weer open te slaan is iets waar we alleen maar van konden dromen. We zijn het kabinet en Fieldlab Evenementen dankbaar voor dit perspectief en het vertrouwen dat ze ons hierin geven,” aldus uitvoerend producent Sietse Bakker. Hij benadrukt dat de gezondheid van de artiesten, crew en straks ook publiek absolute topprioriteit heeft. 

In de komende weken komt er meer duidelijkheid over de wijze waarop publiek kan worden ontvangen en hoe de kaartverkoop zal plaatsvinden. Dit wordt in nauw overleg gedaan met de EBU, de gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy. Eerder heeft de EBU al aangegeven dat de mogelijkheid om kaartjes te kopen in eerste instantie wordt gegeven aan personen die al een kaartje hadden voor het afgelaste festival van 2020.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 1-4-2021