Liveblog persconferenties

We volgen vanaf vandaag ook alle persconferenties. Dat doen we middels deze liveblog. We houden je de hele dag op de hoogte, in samenwerking met eurovisionuniverse.com

18.46 Oksana Skybinska, delegatieleider van Oekraïne, legt uit dat zangeres Kateryna Pavlenko zich niet lekker voelde, een PCR-test heeft ondergaan en nu op de uitslag wacht. De andere bandleden hebben een dagelijkse sneltest gedaan. Met Kateryna gaat het goed, ze rust wat uit.
De neoncirkels in de act staan voor cyber-tamboerijnen. De oude Oekraïeners geloofden dat alle rituelen in groepen moesten plaatsvinden. Deze cyber-tamboerijnen moeten Kateryna helpen de lente te doen ontwaken. De bandleden geven aan dat het best moeilijk was de 4-minuten versie terug te brengen naar 3 minuten. Eigenlijk voelde dat als van voor af aan beginnen.
Nadat er over de bookmakers gesproken is merkt bandlid Taras Shevchenko scherp op: Ja, maar we zijn hier niet voor geld, we zijn hier voor muziek.

18.17 Efendi vertelt dat ze zenuwachtig was maar wel alles gegeven heeft om te laten zien wat ze waard was. Eén zin in het lied is in het Azerbeidzjaans. Het  betekent Je geeft niet op, je bent een leugenaar. Het zit in het lied omdat het over Mata Hari gaat. Het oog in de act zit erin omdat Mata Hari oog van de zon betekent. Na Cleopatra en Mata Hari wil ze misschien wel over een andere vrouw zingen, maar er zijn zoveel sterke vrouwen in de wereld dat ze niet kan kiezen. Ze zegt echter dat ze naast liedjes over sterke vrouwen ook andere boodschappen uit wil dragen.

17.29 Eden Alene uit Israël was meer gefocust op de camera dan eerder. Ze is trots op haarzelf en haar dansers. De kroon is nu niet meer alleen in de laatste take te zien, maar gedurende de hele show. Het is goed genoeg voor de halve finale, zegt ze. Ze is ongeduldig, gaf ze eerder aan, maar kan het wachten tot de halve finale erg goed handelen. Ze heeft veel geleerd tijdens de talentenshow Hakohav haba, bijvoorbeeld hoe te dansen. Ze geeft aan dat de mix aan verschillende talen bij haar hoort: ze is Israëlisch, ze heeft Ethiopische roots. Step Vaessen van Al Jazeera wilde een vraag stellen over Edens gevoelens met betrekking tot de politieke situatie in Israël. Deze vraag mocht van EBU-wege niet gesteld worden.

16.16 De componist van Tick-tock wilde iets vrolijks en catchy, maken, denkt zangeres Albina. Hij vond zijn inspiratie wellicht zowel in als buiten Kroatië. Ze heeft het lied opgedragen aan haar grootmoeder. Haar favorieten voor dit jaar zijn Frankrijk, Italië en Rusland. Echter, ze vindt dat iedereen iets bijzonders te brengen heeft, iets anders. Er wordt gevraagd naar het feit dat ze met de bus naar de nationale finale is gegaan. Ze vindt dat veel milieuvriendelijker.

15.50 TIX komt dansend en huppelend binnen. Hij springt op de tafel om de aanwezige pers een beetje los te krijgen. “Ik ben in extase!”, roept hij uit. Hij bekent een hekel te hebben aan de grote witte nep-bontjas omdat deze veel te warm is. TIX vertelt dat hij met kerst en met oud en nieuw alleen was om het lied te perfectioneren. TIX wil niet vertellen over wie hij zijn liedje geschreven heeft, omdat hij wil dat iedereen zich erin kan herkennen. Gevraagd naar een boodschap voor kinderen in nood schiet hij vol. “Wat je ook meemaakt, het komt of goed, of het gaat voorbij. Ik heb zelf van mijn grootste zwakte mijn grootste kracht gemaakt.”

15:25 Op de vraag hoe de tweede repetitie ging zingt de Cypriotische Elena Tsagrinou “Beter dan de eerste, dus ik ben heel erg blij”. Alle problemen die zich met de dansers voordeden, zijn vandaag opgelost. Elena onthult dat ze al vanaf januari elke dag oefent op de moeilijke choreografie. Er is een connectie met Lady Gaga: een van de componisten van het lied heeft ook voor Lady Gaga gecomponeerd. Maar, voegt ze er aan toe, er zijn ook een hoop verschillen. De afgelopen tijd heeft Elena zich het nummer en de act helemaal eigen gemaakt.

14:58Lesley Roy zegt dat alles in de act steeds meer samenkomt en er uit gaat zien zoals de bedoeling is. Het idee van de kartonnen achtergrond is om eens iets anders te doen dan de graphics die meestal te zien zijn. Ze is dan ook dankbaar voor de twee dames die dat allemaal bewegen. Je ziet een paar handen, en dat is dus géén fout, het is echt de bedoeling.
Lesley heeft een paar liedjes geschreven samen met Sanne Hans (Miss Montreal). Ze vond het heel fijn met haar samen te werken en hoopt heel erg dat ze volgende week naar het optreden zal kijken.

14.38 Vasil komt binnen, dansend op de remix van zijn lied. De repetitie was veel beter dan de eerste, zegt hij. Het team is er klaar voor. “Dit is niet voor mij, maar voor jullie”, zegt hij. Zijn recente coming out heeft weinig veranderd, zegt hij, maar juist het bewijs dat hij op de goede weg is. Het voelt vreemd geen backing vocals bij zich te hebben, maar het Chicago Children’s Choir, dat hij uit zijn jeugd kent, is nu op tape te horen. Dat betekent iets heel speciaals voor Vasil. Toch vindt hij dat de zang eigenlijk live moet zijn.

12.42 De tweede repetitie van Tusse ging lekker, hij had er meer plezier in dan in de eerste. Het ging veel beter, natuurlijk is er nog wel wat te verbeteren. Wat betreft support in Congo, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, vertelt hij over zijn vader die hem steunt bij de deelname aan het Eurovisie Songfestival. Zijn vader is zonder meer zijn grootste fan. Over zijn kledingstijl zegt hij dat hij gek is op kleding. Hij probeert te dragen wat hij prettig vind, felle kleuren. Hij houdt van mode. Gevraagd naar diversiteit zegt hij dat het impact op hemzelf heeft als hij een rolmodel kan zijn voor anderen die zich in hem herkennen.

12.20 Manizha opent met aandacht voor de schietpartij op een school in het Russische Kazan. Ze roept mensen op om hulp te vragen als ze dat nodig hebben. Manizha noemt de Russische vrouwen achter haar in de act, ze zijn heel open volgens haar: open up! Nu ze de kans had op het grootste podium ter wereld te staan wilde ze dat doen met een boodschap. Over mensen die negatief over haar waren omdat ze liever Little Big hadden gezien op het songfestival zegt ze dat ze hier niet is voor haat. Toch heeft ze een boodschap: als je verandering wil moet je eerst naar je eigen slechte kanten kijken en daar iets aan doen.

11.52 Ana Soklič is blij met de repetitie van vandaag. Ze voelt wel druk. Ze kan helaas niet naar de mooie graphics kijken. Het gospelkoor dat niet in de Eurovisieversie zou zitten is er toch aan toegevoegd vanwege de vele positieve reacties. De achtergrondzangeres geeft wel aan de rest te missen op het podium. Darja Švajger (ESF 1995 en 1999) geeft haar advies: heb vertrouwen!

11.30 The Roop was blij dat Discotheque in gebarentaal vertaald was. Ze bedankten Mirjam Stolk (de gebarentolk) ervoor. The Roop kiest voor geel omdat dat de kleur van hoop is, en we dat nodig hebben: hoop, positiviteit, zonneschijn. The Roop zegt dat ze eigenlijk niet echt feestbeesten zijn. Op het podium zijn ze heel alert, daarna gaan ze liever slapen.

11.05 Montaigne is niet live aanwezig. Ze baalt dat ze de energie en de optredens niet kan volgen. Ze weet niet of ze volgend jaar alweer mee wil doen. Ze zegt nooit nooit.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-5-2021