Vasil: Masker af door tekst 'Here I stand'

Op 12 mei werd in Rotterdam de online conferentie ‘Songfestival: Open Up to Human Rights’ georganiseerd. Organisatoren waren zalencentrum Arminius en de stichting Dona Daria, een organisatie die mede tot doel heeft een inclusieve samenleving te bevorderen. Doel van de conferentie was om, in de geest van het thema ‘open up’ van het songfestival te kijken hoe open de landen in Europa daadwerkelijk staan voor diversiteit in het algemeen en de LGBTI+ community in het bijzonder. Als speciale gast was Vasil Garvanilev, de Noord-Macedonische songfestivaldeelnemer aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst werd door vertegenwoordigers van Amnesty International onder meer aandacht gevraagd voor de casus van drie Poolse vrouwen die in eigen land vervolgd worden omdat ze in de buurt van een kerk posters hadden verspreid waarop Maria staat afgebeeld met een regenboogaureool. Eerder dit jaar waren de vrouwen vrijgesproken van de aanklacht dat ze met deze posters religieuze overtuigingen zouden hebben beledigd, maar vandaag werd bekend dat de Poolse staat tegen deze vrijspraak in beroep gaat.
 
Vasil Garvanilev lichtte zijn uitspraak in een interview met het blad Attitude toe dat hij zich hard wil gaan maken voor de positie van de LGBTQ gemeenschap in eigen land. In dat interview kwam hij voor het eerst publiekelijk uit voor zijn geaardheid.

“Ik heb lang in het buitenland gewoond en daar meer vrijheid ervaren dan in Macedonië. Daar werd homosexualiteit niet als oke gezien en dat betekende dat als ik naar mijn eigen land ging ik een masker op moest zetten. Het gaat nu de goede kant op, maar we zijn er nog niet.”

Hij vertelde mede geďnspireerd te zijn door de haatberichten die hij kreeg naar aanleiding van de publicatie van de muziekvideo waarin de kleuren van de Bulgaarse vlag te zien leken te zijn. “Toen realiseerde ik me dat het belangrijk was om me, als bekend persoon, uit te spreken tegen alle vormen van haat en in plaats daarvan het belang van liefde te benadrukken en daarmee wellicht anderen te inspireren." 

Ook de betekenis van de tekst van zijn eigen songfestivallied drong toen hij hierover ging nadenken pas goed tot hem door: “Hoe kan ik straks op het podium staan en zingen “Here I stand, my walls are down” als ik niet tegelijk open ben over wie ik ben?” zo vroeg hij zichzelf af.  

Hij gaf aan niet bang te zijn voor de reacties in Noord-Macedonië als hij na afloop van het songfestival terugkeert. “Haatreacties zullen er altijd zijn, maar ik heb juist ook heel veel reacties gekregen waarin steun wordt uitgesproken."  Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-5-2021