Liveblog persconferenties 13 mei

Ook vandaag zullen we de persconferenties weer op de voet volgen. We houden je er in dit liveblog van op de hoogte middels voortdurende updates, in samenwerking met eurovisionuniverse.com

16.47 Ksenija van Hurricane vertelt dat de repetitie veel beter was. Ze hadden wat kleine veranderingen gedaan, een paar nieuwe dingetjes. Maar dit is nog maar een kleinigheid in vergelijking met wat we in de halve finale gaan zien. De dames hebben net een interview gehad met Nikkie Tutorials en hebben daarvan genoten. Ze heeft dezelfde energie als de dames en ze zouden zich kunnen voorstellen dat Nikkie het vierde groepslid zou worden. Als inspiratie noemen ze Knez, deelnemer in 2015 en de vader van Ksenija. Verder geven de dames aan dat ze elkaar zo vaak zien dat ze af en toe net als zusjes zijn. Ze zeggen dan iets van bijvoorbeeld elkaars kleding.

16.21 Koos van Plateringen, die de persconferentie presenteert, vraagt aan Daði Freyr’s vrouw Árný hoe het met Laura is. Het is goed met haar, zegt Árný. Dit behoeft enige uitleg: Árný is zwanger en de baby zou Laura gaan heten. Het is een werktitel, voegt Árný er aan toe. Er zijn kleine wijzigingen aangebracht in het optreden van IJsland, legt Daði Freyr ons uit. Er wordt in de camera gekeken op andere momenten dan eerder. De leden van Gagnamagnið zijn normaal gesproken geen dansers behalve in Gagnamagnið. Gevraagd naar zijn favoriete videogames zegt hij dat er drie Playstations, een Nintendo en een Nintendo Wii meegekomen zijn.
Het geheim van de groene truien dateert uit 2017. De groep deed toen mee aan de IJslandse nationale finale. Live instrumenten mogen niet gebruikt worden, dus zette men oude computers op het podium. De truien zijn een voortvloeisel van die computers.
Daði belooft in de nabije toekomst nieuwe muziek. Er komt in 2022 een album uit.

15.59 De Moldavische Natalia Gordienko voelt zich veel beter dan na de eerste repetitie. Alles liep beter, ze is tevreden. Bij de eerste was ze nog veel meer met allerlei andere dingen bezig, nu kon ze focussen. Zij en componist Philipp Kirkorov vragen aandacht voor het feit dat in het lied de langste hoge noot ooit (17 seconden) zit. Er moet wel gezegd dat iedere vraag die aan Natalia gesteld werd deels beantwoord werd door voornoemde Kirkorov. Natalia krijgt nog wel de kans iedereen te bedanken voor alle support. Ze droomt hier al vijftien jaar over; ze laat een foto van haar kind zien en zegt dat alle dromen waar kunnen worden.

15.28 Rafał merkt dat het allemaal wat serieuzer wordt. Hij zegt bijna klaar te zijn voor de semifinale. Rafał’s vader was een worstelaar, en hij wilde dat ook gaan doen. Wat blessures zorgden ervoor dat hij ermee moest stoppen, en hij stapte over op de muziek. Toch heeft hij nergens spijt van: hij zou het zo weer overdoen. Hij komt wel terug op de repetities: veel bewegen en dan zingen is moeilijk. Als je steeds beweegt heb je het gevoel dat je diep adem moet halen. Dat is voor hem de grootste uitdaging. De timing voor zang en dans is ook verschillend, dat maakt het extra moeilijk.

15.06 Het podium en de act zijn volgens Vincent Bueno uit Oostenrijk fantastisch. Wat hem betreft zijn er nog kleine details, maar in principe is het hele team klaar voor de semifinale. Natuurlijk ben je zenuwachtig maar dat hoort erbij. Vincent geniet van elk moment. Natuurlijk gaat hij voor goud maar naar zijn mening moet er ook genoten worden. Het lied gaat over een situatie zoals een begrafenis, uit elkaar gaan, loslaten. Vincent heeft drie kinderen waarvan er één niet meer onder ons is. Zij is als een engel in de hemel die altijd bij hem is.
Vincent speelt Amen ook op gitaar. Dat is typisch zoals ze dat op de Filipijnen mooi vinden: simpel, met een gitaar. Dus zijn achtergrond als een Filipino helpt hem zeker in zijn muzikale carriere. Hij noemt Filipijnse fans ook als zeer trouwe fans. Ook wordt er door één van de journalisten aandacht gevraagd voor het feit dat veel Filipino’s in Europa in de gezondheidszorg werkzaam zijn.

13.42 De Grieks-Nederlandse Stefania zegt dat ze heel blij is met de tweede repetitie. De eerste keer was ze nog wel nerveus, dat was nu weg. Ook de dansers deden alles goed. Ze vertelt dat deze act precies was wat haar team en zij wilden. Ze is de jongste deelneemster. Dat maakt haar niet uit, ze is in Rotterdam om lol te hebben. Ze is 18 jaar en dít is haar droom. In haar outfit voelt ze zich Jennifer Lopez. Ze voelt zich Nederlands omdat ze gaan shoppen maar dan niks kopen en dat vervolgens online doen. Ze voelt zich typisch Nederlands omdat ze open en gastvrij is, mensen meteen op het eten uitnodigen.
Haar stem houdt ze goed door zich niet druk te maken. Dat is een advies dat ze van haar vocal coach gehad heeft. Er wordt hard gewerkt: Stefania oefent haar Grieks, de dansers oefenen veel, omdat naar haar mening niks vanzelf gaat.

13.17 We proberen ons het podium eigen te maken, zegt de Tsjech Benny Cristo. Benny is veel meer tevreden met het optreden van vandaag dan de eerste repetitie. Benny is vegan. Dat wil hij niet van de daken schreeuwen maar hij wil wel kwijt dat hij het eten in Rotterdam fantastisch vindt. Naast het hotel zit een heel goed vegan restaurant. Iets anders dat hij naar voren brengt, waar hij van geniet is hagelslag. Terug naar het lied Omaga kondigt hij aan dat het zéker een feestje gaat worden. Hij is blij met de repetities, die hem de kans geven er steeds een groter feestje van te maken!
Een pijnlijk moment breekt aan als hem naar zijn Angolese roots gevraagd wordt: het huwelijk van zijn ouders eindigde in een vechtscheiding en zijn moeder wil vooral niet aan alles wat Angolees is herinnerd worden. Nu heeft Benny Cristo hernieuwde belangstelling voor de Portugese taal.
Benny Cristo heeft geen ambitie om een internationale ster te worden. Hij is in Rotterdam om een groter podium te hebben.

12.52 Uku Suviste is blij met de kleine veranderingen, vooral de keuze van shots en cameraposities. Hij is onder de indruk van de ledschermen. Het was sowieso moeilijk voor hem om voor te stellen hoe de act eruit zou gaan zien, voordat hij het echt zag. Daarom voelde hij zich daar nu beter bij. Uku speelde in musicals maar maakte ook popsongs. Hij zou voor pop en urban kiezen, omdat hij zich niet echt een musicalster voelt.

12.28 Senhit komt binnen met het icoon op haar hoofd. Ze zet het ding naast zich en zegt: Flo Rida moet hier zitten. Senhit is erg blij met de tweede repetitie. Senhit blijft geheimzinnig doen over de aanwezigheid van Flo Rida. Ze heeft hem via Zoom en Skype ontmoet. Hij is trots om mee te doen. Ze willen geen druk op hem uitoefenen maar hij wil heel graag komen. Senhit vertelt dat ze tussen 2011, toen ze voor het eerst deelnam, en nu veel heeft opgetreden, studies heeft gedaan, veel samengewerkt heeft met anderen. Senhit moet wel iets bekennen: ze spreekt Tygrinia, de taal van Eritrea, maar dat is niet haar moedertaal. Een andere, kleinere taal is de moedertaal van haar ouders.

11.55 Repetities zijn om te oefenen, zegt de Maltese Destiny. Ze voelt zich goed in deze kleding. Ze baseert haar lied op soul. Haar vader is Nigeriaans en dat brengt de kracht in haar om soul te zingen. Je me casse! is een sterke zin, en daarom gebruikt ze het. Haar lied gaat over girlpower en female power. Ze merkt dat mensen het beginnen te begrijpen. Alsjeblieft, alsjeblieft, geloof in jezelf, drukt ze de mensen op het hart. Over haar kleding (roze of zilverkleurig met roze kousen?) zegt ze: geheimen zijn er om te bewaren. Destiny ziet twee grote verschillen tussen het Junior Eurovisie Songfestival en de volwassen versie: interviews, er zijn er heel veel, en de druk, die is veel hoger. Ze heeft veel haat gehad naar aanleiding van de eerste repetities. Haar post op Instagram, waarin ze zegt dat ze zich lekker voelt in de kleding, zou een boost moeten zijn voor mensen die weinig zelfvertrouwen hebben. Het is een belangrijke boodschap voor hen!

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 13-5-2021