Liveblog persconferenties 14 mei

Uiteraard zijn er vandaag ook weer persconferenties. We houden jullie middels dit liveblog op de hoogte, in samenwerking met eurovisionuniverse.com

15:27 Jesper Groth van Fyr og Flamme legt uit dat ze in het Deens zingen omdat ze dat zo fantastisch vonden aan het oude songfestival: dat was net een ansichtkaart uit ieder land. De mannen zeggen geïnspireerd te zijn door de muziek van eind jaren '70. Dat was niet een speciaal zo bedoeld geluid, maar door het schrijven ontstond dat zo. De heren geven aan dat ze alleen maar door het songfestival geïnspireerd zijn. Ze vinden de sfeer fantastisch. Ze waren ook nog erg onder de indruk dat ze een ooievaar gezien hadden. Een nieuw album zal waarschijnlijk in het Deens zijn, maar ze sluiten helemaal niet uit dat het anders wordt.

15:04 Gjon’s Tears is tevreden met de tweede repetitie. Hij is blij dat ze in de goede richting gaan. Gjon’s Tears vertelt over zijn kleding dat hij graag wil werken met mensen die hij kent. Hij vindt het belangrijk om Zwitsers talent een kans te geven. Bij de staging heeft hij samengewerkt met Sacha Jean Baptiste. Die heeft, zegt hij, iets in hem veranderd. Hij dacht dat hij niet kon dansen maar zij overtuigde hem het toch te doen. Gjon’s Tears is blij mensen om zich heen te hebben die hem veranderen. Hij heeft het over melodie en tekst: hij leeft van melodie maar in dit geval zit de boodschap van Tout l’univers in de tekst. Hij voegt er nog aan toe dat hij niet alleen als zanger hier staat maar dat hij hier ook als componist en tekstschrijver actief is. Dat is zijn bestaansnood. Gjon praat veel omdat hij zegt: er wordt hier naar mij geluisterd. Dat is over vijf jaar misschien niet meer zo. Hij was blij dat zijn stijl in zijn lied direct herkend wordt.

14.47 Samanta Tina zingt een lied van de Russische groep A-Studio. Samanta spreekt van de verschillende rollen die ze heeft: thuis is ze een moeder, een zus en een dochter. Als tiener was ze zoekende.
Ze heeft vaak meegedaan aan nationale finales. Ze was dan ook in tranen toen ze voor het eerst op het podium kwam. Ze geeft aan dat ze nog wel een keer mee wil doen als ze de kans krijgt, gewoon om dat nog een keer mee te maken. In welk genre ze dan zal zingen weet ze nog niet. Iedere keer dat ze op het podium staat is het anders, dus vooruitkijken is niet haar sterkste kant. Ze wil niet in een hokje gestopt worden, ze houdt ervan genres te combineren. Wat ze wel weet is dat áls ze terugkomt op het songfestival dat dat als zangeres zal zijn en niet als componist. Het podium is mijn plaats, zegt Samanta.

13.09 De tweede repetitie van de Finse band Blind Channel ging goed, er is nu ook vuurwerk, en het kan de heren ook verder niet meer schelen als er iets fout gaat, bijvoorbeeld als er iemand tijdens het optreden moet kotsen. Het is rock ‘n’ roll. Ze vinden Finland vertegenwoordigen op het songfestival cool omdat ze met rock laten zien waar Finland goed in is. Ze vinden nummer-1 zijn in de Finse hitparade ook leuk maar willen eigenlijk overal in Europa nummer 1 worden. Zichzelf presenteren als Finse rockers in heel Europa vinden ze toch nog nét iets leuker. Voor het grunten aan het eind hebben ze een tip van Lordi (ESF 2006) gehad: hij opent zijn stem met Pepsi Cola en chocola. Toch luisteren ze niet alleen naar rocksongs. Een favoriet songfestivalliedje dat ze noemen is Euphoria. Ze willen dat nummer echter niet coveren; wel zouden ze samen willen werken met Loreen. Van tevoren hadden ze in Finland over het songfestival negatieve verhalen gehoord, maar ze vinden het vooral heel erg leuk. Ze doen wat ze al acht jaar doen: optreden.

12.45 Victoria geeft aan dat er nog wat kleine dingetjes moeten gebeuren aan licht en camerawerk. De delegatieleidster voegt daar aan  toe dat het kleine heel normale dingetjes zijn en bedankt de mensen van de techniek voor hun werk. Victoria vertelt over haar vader, die op de foto in de act te zien is, dat hij ALS heeft en dus niet aanwezig kan zijn om haar te steunen. Toen hij de foto zag barstte hij in tranen uit.
Victoria zegt erg voorzichtig te zijn en op haar hotelkamer te blijven. Het belangrijkste voor haar is hier op te kunnen treden. Het team gebruikte de tijd onder meer om een nieuw lied te schrijven. Het onderwerp is onzekerheid en vertrouwen hebben in jezelf en je eigen persoonlijkheid. Haar persoonlijke overwinning (=viktoria) zou zijn als ze goed contact kunnen maken met het publiek en de boodschap kunnen overbrengen. Haar inspiratie komt veelal van soundtracks van films.
Victoria's grootvader woont in Sneek. Nederland is dus niet nieuw voor haar.

12.21 De leden van The Black Mamba schreven hun lied over een vrouw uit Amsterdam. Zelf hebben ze geen duidelijke herinnering aan Amsterdam om redenen waar ze verder niet op in gaan. Ze hopen erg dat de vrouw zichzelf zal herkennen in de tekst. Maar ze hebben de vrouw ontmoet in The Bulldog, een coffeeshop in Amsterdam. Wellicht zegt dat iets. Ze worden graag hypnotiserend genoemd, net als de slang waarna ze vernoemd zijn hypnotiseren ze graag hun publiek. Ze dienen dan weliswaar hun positieve gif toe. The Black Mamba voelt wel enige druk nu ze als dark horse gezien worden maar zeggen ook: het zijn maar getallen.
Aan het eind van de persconferentie zingen de leden van de groep nog een lied.

11.55 De repetitie van de Albanese Anxhela Peristeri ging heel goed. De eerste is toch wat meer om het podium een beetje te verkennen. Ze geeft aan dat ze hier geleerd heeft dat een ervaring als het songfestival je verandert op een positieve manier. Ze zegt dat ze nu weet dat ze geboren is om te zingen. Ze vindt het mooi hoe ze behandeld wordt in Nederland. Ze geniet ervan. Ze zitten veel op de hotelkamer maar hebben een fijne tijd met elkaar als team. Anxhela heeft een sterke stem. Ze zegt dat vroeg opstaan niet heel goed voor haar stem is, en daarom stemoefeningen doet in de ochtend. Ze is wel blij dat ze nu op zingen in de avond moet focussen.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 14-5-2021