Stadsprogramma toont veerkracht van Rotterdam

Vanmorgen is, met het verzetten van de klok in het Museumpark naar 8 dagen door vertegenwoordigers van Rotterdam Festivals en Open Up Rotterdam, de officiële aftrap verricht van het stadsprogramma rond het Eurovisie Songfestival. Na afloop spraken we met Reinier Weers, coördinator Stadsprogramma bij Rotterdam Festivals over wat er zoal te doen is in de stad.

Het stadsprogramma bestaat uit een groot aantal activiteiten, uitgevoerd door meer dan 50 organisaties, die zich ook vorig jaar al hadden aangemeld, toen er nog vooral sprake zou zijn van evenementen met publiek. Nu vindt het stadsprogramma voor een groot deel online plaats maar het enthousiasme is volgens Reinier Weers onverminderd groot.

De feestelijke stemming in de stad wordt deels bevorderd door de artistieke aankleding van de stad. Als je in Rotterdam bent, kan het je niet ontgaan dat er een songfestival plaats vindt, zegt Reinier Weers. Vlaggen en banners zijn op veel plaatsen te zien en vanaf morgen worden ook de weekmarkten in songfestivalstijl aangekleed. Er zijn diverse kunstobjecten te zien, waar de aftelklok er één van is. En er zijn dus allerlei initiatieven van culturele en maatschappelijke organisaties die geïnspireerd zijn door het songfestival en door het thema Open up.

Met dat thema kan Rotterdam wel wat, volgens Reinier Weers: Het is vandaag 14 mei, de dag van het bombardement in 1940. De dag waarop het hele centrum van de stad werd weggevaagd. Vier dagen daarna lag er een eerste plan om de stad weer op te bouwen. Dat zegt ook wel iets over de mentaliteit in de stad en de veerkracht ervan. De coronaperiode kunnen we dan natuurlijk ook aan, hoe naar die op zichzelf ook is. Het songfestival zit in het hart van veel Rotterdammers en de vraag die dan centraal komt te staan is hoe we dan wel een mooi stadsprogramma uit kunnen gaan voeren.

En dus gebeurt er heel veel online, of op kleine schaal waarvan dan de beelden breed gedeeld worden. Reinier Weers: We gaan kijken of de mensen dat leuk gaan vinden maar als ik de stemming peil, ook bij mensen bij wie je niet zou denken dat die betrokken zouden zijn bij de cultuur van het Songfestival, merk je dat veel mensen en organisaties hier wel een feestje van willen maken. Zo waren we hier net met de SKVR Brassband, voortgekomen uit wijkinitiatieven om met jongeren muziek te maken in Caribische sferen. Op het moment dat je daar een songfestivalmedley mee maakt, dan krijg je een bijzondere combinatie. Dat is ook wel het verbindende element van het songfestival.

Beelden van het verzetten van de klok en het optreden van de SKVR brassband zijn hier te zien.
Meer informatie over het stadsprogramma is te vinden op www.openuptorotterdam.eu

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 14-5-2021