TIX ontmoet jongeren met Gilles de la Tourette

Het is vrij gebruikelijk dat deelnemers aan het EUrovisie Songfestival nog iets anders doen dan repeteren in de twee weken dat ze op het songfestival aanwezig zijn. Vanwege corona kan dat echter niet. Daar had de Noorse deelnemer TIX iets op gevonden. Een aantal jongeren die net als hij het syndroom van Gilles de la Tourette hebben, had zich verzamelt in de Noorse ambassade. Via een videoverbinding maakten zij contact met hun beroemde lotgenoot.

Voor TIX voelde het bijzonder. Ik zie tics bij sommige van jullie!, riep hij uit, dat is zo maf om te zien. TIX voelde zich zichtbaar op zijn gemak.

Het feit dat je anders bent maakt juist dat je speciaal bent, stelde de zanger. TIX denkt niet dat hij ooit zanger geworden zou zijn zonder Tourette. Niet dat hij dat niet zou willen, maar het doorzettingsvermogen om dat te doen zou hij dan misschien niet gehad hebben. Hij vocht voor acceptatie. TIX meldt dat hij zeer creatief is geworden door Tourette. Hij ziet kansen waar anderen vooral uitdagingen en problemen zien. Hij vertelt dat hij na school altijd uitgeput was. Ontroerend was toen hij vertelde over een conversatie die hij had met zijn moeder, waarin hij uitte dat hij dacht nooit een vriendinnetje te kunnen krijgen of een vrouw die kinderen met hem zou willen hebben. Toch blijken mensen aardiger te zijn dan je zou denken. School is één grote populariteitswedstrijd. Maar daarna blijkt dat, wanneer je aardig bent tegen mensen, zij ook aardig tegen jou zijn.

Tourette begon bij TIX met hoesten terwijl hij niet verkouden was. Toen bleek dat het Tourette was gingen zijn ouders alles doen om zo veel mogelijk te weten te komen over Tourette. Het is heel moeilijk om je 6-jarige kind, dat zelf de woorden niet heeft, uit te leggen wat hem dwars zit. TIX’ ouders voerden veel gesprekken met leraren. TIX vertelt uitgebreid over school, over hoe sommige leraren hem niet begrepen maar er altijd leraren waren die voor hem opkwamen.

Aan het eind van de conversatie vraagt TIX de scholieren of ze iets positiefs haalden uit hun Tourette. Met deze vraag liet hij mensen in positieve zin nadenken.

i.s.m. Eurovision Universe

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 14-5-2021