Songfestival weer toegankelijk met muziektolken en audiotrack

Alle drie de shows van het Eurovisie Songfestival zullen op het themakanaal NPO 1 extra en via NPO Start worden uitgezonden met muziektolken die de liedjes live vertalen in gebarentaal. Ook het commentaar van Cornald Maas en Sander Lantinga zal met behulp van gebarentolken toegankelijk worden gemaakt voor doven en slechthorenden. Voor mensen met een visuele beperking komt er een speciale audiotrack beschikbaar waarin meer verteld wordt over wat er op het podium en in de zaal gebeurt.

Bij het Eurovisie Songfestival van 2018 werden voor het eerst alle deelnemende liedjes vertaald en vertolkt door een diverse groep muziektolken, die daartoe zelf het initiatief namen om het festival beter toegankelijk te maken. De groep zorgde zelf voor een livestream van de vertalingen via Facebook. In 2019 nam de groep opnieuw het initiatief om de liedjes te vertalen onder de naam Het Getolkte Songfestival en besloot AVROTROS om de halve finale waar Duncan Laurence aan deelnam en de finale met de gebarentaalvertolking van deze groep uit te zenden. Het Getolkte Songfestival won voor dit initiatief in 2019 de Eurovision Artists Award.

Dit jaar maakte het toegankelijk maken van het festival voor zo veel mogelijk mensen van begin af aan deel uit van de plannen van de  songfestivalorganisatie. Sietse Bakker, Executive Producer Event: Het Songfestival is van en voor iedereen en juist daarom hebben we verschillende initiatieven om te zorgen dat mensen met een visuele of auditieve beperking de shows zo goed mogelijk kunnen volgen en meebeleven, zowel in Rotterdam Ahoy als op televisie. Met diverse aanbevelingen van deskundigen zijn we aan de slag gegaan om de inclusiviteit van het Eurovisie Songfestival verder aan te scherpen. Daarmee hopen we een voorbeeld te zijn als één van de allereerste grote evenementen die voor een brede doelgroep toegankelijk worden.

De muziekvideo's van de deelnemende landen, voorzien van gebarentaalvertolking, zijn al te bekijken op het YouTube-kanaal van AVROTROS.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 14-5-2021