Live blog: de persconferenties van 15 mei

Ook vandaag volgen we de persconferenties weer op de voet. Nieuw is dat bij de grote 5 ook bepaald wordt in welk deel van de finale ze optreden. We houden jullie middels dit liveblog op de hoogte, in samenwerking met eurovisionuniverse.com

14.36 Blas Cantů geeft aan dat hij niet van zingen in de ochtend houdt en daarom blij is dat het songfestival ís avonds plaatsvindt. Blas vindt aanwezig zijn op het songfestival fantastisch. Hij houdt van de mensen die hij ontmoet heeft. Overdag slaapt hij veel, want hij moet klaar zijn om op het podium te staan. Na deze persconferentie zal hij ook gaan slapen. Cantů geeft aan niet te hoge verwachtingen te hebben omdat hij verrast wil worden. Het is moeilijk voor hem om de emoties uit het lied onder controle te houden. Soms heeft hij het gevoel dat hij een machine moet zijn, als hij denkt aan de woorden die hij zingt wordt hij te emotioneel. Over de 6 meter hoge maan op het podium zegt de delegatieleidster dat het er staat omdat alles in het optreden om Blas draait. Er is een conversatie tussen Blas en iemand die hij verloren heeft. De maan symboliseert de levensloop. Desgevraagd zegt Blas Cantů dat hij geen idee zou hebben wat hij zou doen in plaats van zingen; hij heeft altijd gezongen, dat is zijn leven.
Spanje treedt op in de eerste helft van de finale.

14.09 De Britse kandidaat James Newman heeft in een ijsbad gezeten in het hotel, net als Wim Hof in de clip van James vorig jaar. Jamesí broer John is een groot fan van hem. Hij is wel bang dat James de betere zanger is. James gaat in de nabije toekomst samenwerking aan met de Spaanse deelnemer Blas Cantů. Newman wil dat er gefeest gaat worden op zijn lied. Op dit moment is James een nieuwe single aan het opnemen, in zijn hotelkamer! Aan het eind van het jaar verschijnt er ook een album.
Het Verenigd Koninkrijk treedt op in de eerste helft van de finale.

13:44 Barbara Pravi, de Franse zangeres, voelt zich supergoed. De kleine dingen die nog gewijzigd moesten worden liepen nu wel goed. Op de vraag van een Servische journalist (Barbara heeft een Servische grootvader) antwoordt ze dat ze met haar grootvader naar Servië wil en de reis wil maken die hij vroeger maakte. Barbara Pravi voelt de eerste positie bij de bookmakers niet als druk. Het enige wat ze zal moeten doen is zingen en optreden. Voor de rest is het in de handen van het publiek. Barbara is trots omdat ze jong is, de woorden die ze zingt zijn de woorden van een 28-jarige vrouw. De muziek is misschien meer gericht op oudere luisteraars, maar het lied is bedoeld voor iedereen. Ze hoopt dat het winnen van het songfestival haar niet zal veranderen.
Frankrijk treedt op in de tweede helft van de finale.

12:54 Vandaag is Jendrik niet zo blij met zichzelf. Hij vond dat hij niet heel natuurlijk overkwam vandaag. Hij was teveel geconcentreerd op cameraposisites. Alexandra Wolfslast, delegatieleidster, was wel tevreden. Jendrik reageerde wat narrig toen hem gevraagd werd op de ukelele te spelen omdat hij er niet op voorbereid was. Toch zong hij een lieve ode aan presentatrice Samya. Jendrik had het idee van een clip en haalde daarom 18 kapotte wasmachines. Hij kocht ze niet maar wist ze via eBay gratis te krijgen. Jendrik is niet erg voorzichtig met zijn ukelele, maar die is nog nooit gevallen. Hij heeft wel een reserve-exemplaar. Voor zijn energieke optreden is maar één manier van voorbereiding mogelijk: oefenen, oefenen, oefenen.
Duitsland treedt op in de tweede helft van de finale.

12:32 De Italiaanse band MŚneskin laat weten blij te zijn dat de Nederlandse regie precies de wensen van het Italiaanse team uitvoert. De boodschap van het lied is Wees jezelf, druk jezelf uit ondanks negatieve reacties. De band wilde met dit liedje naar San Remo omdat het a-typisch is voor het festival. Ze dachten in eerste instantie niet aan Eurovisie, maar toen ze eenmaal deelnamen hoopten ze wel dat ze zouden winnen. Hun vele volgers op sociale media zullen niet gaan helpen want dat zijn vooral Italianen. Ze voelen zich door de volgers wel erg gesteund. De keuze voor de act is om geen graphics te gebruiken. De band is de boodschap.
ItaliŽ treedt op in de tweede helft van de finale.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 15-5-2021