Estland 2021: Het is maar beter zo

De nationale finale van Estland, Eesti Laul, werd zowel in 2020 als in 2021 gewonnen door zanger, pianist, muziekproducent en liedschrijver Uku Suviste. In eigen land  studeerde hij aan de  Georg Otsa nimeline Tallinna Muusikakool, een muziekschool waar hij zich specialiseerde in het zingen van pop en jazz. Hij vervolgde zijn muziekopleiding aan het Berklee College of Music in Massachusetts, Verenigde Staten, waar naast zang ook het schrijven en produceren van moderne muziek een belangrijk onderdeel van zijn curriculum vormde

Uku Suviste heeft een ruime festivalervaring. Hij nam diverse malen deel aan de Naisoo-competitie voor jonge componisten, werd in 2010 derde tijdens het New Wave festival in Jūrmala, Letland en bereikte in 2018 de halve finales van The Voice Russia, waar hij in het team zat van Ani Lorak (ESF 2008 Oekraïne).  

Hij nam ook diverse keren deel aan eerdere edities van Eesti Laul. In 2017 strandde hij met het lied Supernatural in de eerste halve finale en in 2019 werd hij tweede met Pretty little liar. In 2020 wist hij de overwinning te behalen met het lied What love is. Hij werd na de afgelasting van het Eurovisie Songfestival dat jaar niet automatisch aangewezen voor het festival van 2021, maar won dit jaar opnieuw de nationale finale, nu met het lied The lucky one. Met dat lied staat hij nu in Rotterdam. 

Anders dan de titel doet vermoeden is het lied niet vrolijk. Hij constateert dat zijn relatie niet meer te redden is en neemt afscheid: Ik haat het, maar de dromen blijken nooit waar geweest te zijn.” Zijn verwachting is wel dat het afscheid voor hem een verbetering zal zijn: De verandering die er aan komt zal iemand pijn doen. Maar deze keer zal ik niet degene zijn voor wie dat geldt, wat mij betreft is het beter zo.

Het lied is hier terug te vinden in de Eurovision Artists database.
De uitslag van Eesti Laul 2021 vindt u hier.
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 15-5-2021