Een vrolijke kijkwijzer voor de eerste halve finale

Uiteraard zien we eerst mooie beelden van Nederland. Het tiny house speelt dan al een rol. Nadat Duncan Laurence met een nieuwe lied heeft geopend heten de vier presentatoren je welkom; drie in een donkere jurk of pak, Chantal Janzen in het geel.

Litouwen: Geel staat niemand maar er zijn uitzonderingen. Probeer maar eens met je vingers te doen wat de jongens van The Roop doen. Wij denken dat de kans op een finaleplaats voor Litouwen groot is.

SloveniŽ: Amen: dit is niet het laatste gebed dat u gaat horen. Maar Ana SokliSoklič laat horen dat zij een sterke stem heeft. Ze is een vrouw van de wereld: dat ziet u op de ledscreens achter haar. Finale? Dat zou best eens kunnen.

Rusland: Het kan u niet ontgaan dat Mazinha een Russische vrouw is. Als u denkt dat ze dezelfde truc als Linda Wagenmakers gaat uithalen: blijf kijken, ze doet echt iets anders. Het kan niet anders of Mazinha zal met haar lied naar de finale gaan.

Zweden: Als u Melodifestivalen volgt gaat u, zoals gebruikelijk, weinig nieuws zien. Maar mensen die zich zorgen maakten om de stem van Tusse kunnen gerust zijn: daar is niks mis mee. Ook zoals gebruikelijk: Zweden gaat moeiteloos naar de finale.

AustraliŽ: Het verhaal is bekend, Montaigne is er niet. Daar merk je niks van. Haar optreden is in alle opzichten een stuk sterker dan wat we eerder van haar gezien hebben. Hadden we er tot nog toe een hard hoofd in, we denken nu dat AustraliŽ wel eens een finaleplaats zou kunnen halen.

Noord-MacedoniŽ: Vasil komt met een ballad. En dan roept de helft van de kijkers zů mooi, en de andere helft saai. Maar Here I stand betekent opeens wel iets heel anders nu Vasil twee weken geleden in het openbaar uit de kast kwam. Toch gaat het de Noord-MacedoniŽrs niet helpen. Na anderhalf jaar komt aan het avontuur van Vasil een einde.

En dan komt Nikkie de Jager ons bijpraten over alles wat de afgelopen weken online voorbij kwam. Daarna praat Edsilia Rombley ons bij vanuit de greenroom.

Ierland: Ierland bedient zich niet van ledschermen maar van bordkarton. Twee bijzonder knappe dames bedienen al die stukken karton in de Ierse act. Ja, dat mist u als tv-kijker dan weer. Lesley Roy wekt indruk door het decor te rennen, en leeft zich daarbij zo in dat het ook daadwerkelijk zo klinkt. Onmogelijk is het niet, maar het zal voor Ierland moeilijk worden de finale te halen.

Cyprus: Elena Tsagrinou zingt dat ze op foute mannen valt. Als u denkt dat ze de regels overtreedt door veel meer dan zes man op het podium te hebben: welnee, ze werkt met spiegels. Even ging het gerucht dat Lady Gaga op het songfestival zou optreden. Dat is niet zo maar Elena komt er met haar lied wel in de buurt. We zien haar dan ook zeker terug in de finale.

Noorwegen: Nog een stelletje demonen, maar nu met een engel in het midden. Maar ja, dat is dan ook een gevallen engel. Wel een met een bijzonder verhaal, zoals je hier kunt lezen. We kennen TIX niet persoonlijk maar ons hart heeft hij door zijn openheid wel gestolen. Een finaleplaats zit er voor onze vriend waarschijnlijk wel in.

KroatiŽ: KroatiŽ werkt met hologrammen. Of dacht u echt dat ze Albina gekloond hadden? Het liedje heeft alles in zich om de finale te halen, maar dan moet Albina het goed zingen. En dat hebben we haar tot nu toe niet echt horen doen. Ze gaat volgens ons dan ook niet naar de finale.

BelgiŽ: Je kon het verwachten: Hooverphonic heeft geen zin in poppenkast en zet dus een sobere act neer. Daardoor komt de sterke zang van Geike Arnaert des te beter naar voren. Het niet doen van concessies kon zomaar iets moois opleveren. Eťn van de redacteuren van Eurovision Artists heeft al beloofd zijn schoen op te eten, mocht BelgiŽ de finale niet halen. Wij denken wel dat deze redacteur op twee schoenen naar huis kan.

IsraŽl: Wij kunnen niet anders zeggen dan dat Eden Alene haar best doet. Toch is Set me free geen inzending die er in vergelijking met de rest uit springt. Eden zingt een heel hoge noot: knap dat ze dat doet, maar mooi is het niet per se. Een finaleplaats zal voor IsraŽl heel moeilijk worden.

En dan kunnen we kijken naar MŚns Zelmerlow, die door Chantal Janzen geļnterviewd wordt.

RoemeniŽ: En dan draagt Roxen ineens iets anders dan tijdens alle repetities: een rood-witte blouse met roesjes en dito rok. Roxen heeft zeker progressie gemaakt de afgelopen week, maar mooi zingen vinden we hier toch iets anders. Wij zijn er dan ook zeker van dat RoemeniŽ de finale niet haalt.

Azerbeidzjan: De delegatie van Azerbeidzjan weet hoe je op het podium een feestje moet bouwen. Gelukkig maar, want laten we het voorzichtig zeggen: Mata Hari is muzikaal niet hun sterkste inzending ooit. Mata Hari betekent oog van de dag, oftewel gewoon zon. Dat is in hun act te zien. Efendi zal de finale moeiteloos halen.

OekraÔne: Als u zich afvraagt hoe een bos er na een kernramp uitziet: Go_A laat het u zien. Er zijn uitgesproken liefhebbers van deze inzending, maar ook uitgesproken tegenstanders. OekraÔne was razend populair in de zaal gisteravond. Dit land gaat zeker door.

Malta: Bij Destiny hoef je niet bang te zijn voor haar stem: die is gewoon altijd goed. Ze draagt nu een zilverkleurig pakje, dito laarzen en een pruik: dat heeft ze nogal eens gewisseld de afgelopen dagen. Het lied is nog steeds een swingend nummer. Gaat uiteraard door.

Hierna kunnen we genieten van Davina Michelle, die het lied The power of water zingt. Daarbij komen beelden van waterland Nederland en acteerwerk van Thekla Reuten. Nu niet even naar de wc gaan, maar blijven kijken, want het is spectaculair!

Als de lijnen gesloten zijn en de stemmen worden geteld gaan we kijken naar Johnny Logan, Katrina & The Waves, Anne-Marie David, Eimear Quinn, Lenny Kuhr en Marie Myriam. Daarna komt Nikkie Tutorials met Eurovision Tutorials! Ze geeft een cursus hoe het songfestival niet te winnen. U kunt alweer niet naar de wc. Vervolgens komt ook Duncan Laurence nog aan het woord over ďArcadeĒ.

Er is deze avond ook aandacht voor drie landen die automatisch in de finale zitten:
ItaliŽ: U ziet een glamrock band, maar dat is niet direct wat u hoort. Rock is het wel. De meningen kunnen verdeeld worden in bak herrie en geweldig. Iets ertussenin lijkt niet mogelijk. De groep heeft ervoor gekozen niet al te veel gekkigheden uit te halen die ze anders niet doen. Wellicht is dat de reden dat de bookmakers het nu over een Italiaanse overwinning hebben.

Duitsland: De Duitse songfestivalcommissie moet bij elkaar zijn gaan zitten om te bedenken wat we nog niet gehad hadden op het festival. Eureka!, riep iemand toen, een wandelende middelvinger!. Het mocht niet, vandaar dat het een vredesteken werd. Wie denkt dat zanger Jendrik als druktemaker een rol speelt komt bedrogen uit: hij is echt zo.

Nederland: Er is heel veel kritiek geweest op Jeangu Macrooy en zijn inzending Birth of a new age. Het optreden wat hij neerzet is echter ijzersterk. In het virtuele perscentrum wordt lovend gesproken over zijn stem, vindt men de Surinaamse tekst fantastisch en zien sommigen Jeangu zelfs in de top-10 eindigen. Voor de duidelijkheid: dat zijn gťťn Nederlanders die dat zeggen!

En dan is daar de tijd voor de uitslag. Met opvallend kleine vlaggetjes en de namen van de landen vrij groot geschreven komen ťťn voor ťťn de tien finalisten op een rijtje te staan. Welke 10 wij denken dat dat zijn? Litouwen, SloveniŽ, Rusland, Zweden, Cyprus, Noorwegen, BelgiŽ, Azerbeidzjan, OekraÔne en Malta!

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 18-5-2021