Een vrolijke kijkwijzer voor de tweede halve finale

Ook de tweede halve finale opent met mooie beelden van Nederland. Eefje de Visser en het ballet met Redouan Ait Chitt zijn vervolgens te zien op het podium in Ahoy. Daarna zien we de presentatoren. Edsilia Rombley valt het meest op door haar felgroene jurk, en wat u uit de verte niet ziet: op de jurk van Nikkie de Jager zitten stiksels in de kleuren van de transvlag.

San Marino: Senhit draag aan het begin van haar act een ding om haar hoofd. Het lijkt nog het meest op een icoon, en bij de eerste repetitie waren daar ook Christusafbeeldingen op te zien. Die waren later vervangen door foto’s van Flo Rida, maar die zijn nu overbodig want Flo Rida staat zelf op het podium. We zijn nog nooit zo zeker geweest van een finaleplaats voor San Marino als dit jaar.<.p>

Estland: Uku Suviste moest zijn plekje op het festival van 2021 zelf bevechten, ook al was hij ook in 2020 al de kandidaat. Toch bekruipt velen het gevoel dat hij dit jaar uit medelijden zoveel stemmen tijdens de voorronde in Estland gekregen heeft. Het is een redelijke zanger, maar met dit liedje overtuigt hij toch echt niet. Finale? Alleen als hij heel veel geluk heeft, maar wij denken het niet.

Tsjechië: De afgelopen dagen was Benny Cristo echt overal. Nu hij op het podium staat bekruipt ons toch het gevoel dat hij vergeten is die energie mee te nemen Ahoy in. We krijgen een heel sterk net-niet gevoel. Dat geldt ook voor zijn stem. Toch zou Benny met zijn uitstraling zomaar wel eens de finale kunnen halen.

Griekenland: De voor Griekenland uitkomende Stefania is stiekem ook een beetje van Nederland, want ze komt uit Uitrecht. Griekenland heeft het technische snufje van het greenscreen uit de kast getrokken waardoor het lijkt of de dansers onzichtbaar zijn. Je ziet alleen hun kleding. Bovendien lijkt Stefania door de stad te zweven. Griekenland, Stefania voorop, maakt er iets moois van. Haalt hoogstwaarschijnlijk wel de finale.

Oostenrijk: Alweer een gebed, alweer Amen. Vincent Bueno zingt een ballad waarin hij kan uitpakken met zijn sterke stem. De staging is sober gehouden. Met het ledlicht om hem heen is het geheel alsnog spectaculair. Als het België op kwaliteit alleen lukt, dan zou je toch zeggen dat het Oostenrijk ook lukt. Wij denken in elk geval van wel.

Polen: Vrijwel niemand gelooft in de Poolse inzending. De vraag die opkomt is of Rafał dat zelf wel doet. Rafał staat met vier dansers op het podium en draagt een zonnebril. Allemaal leuk, maar met zijn liedje lijkt hij geen moment gedurende het hele lied imponeren. Een finaleplaats zal voor Polen erg moeilijk bereikbaar zijn.

Dan komt Nikkie de Jager in beeld. Zij geeft Molly Sandén, die de soundtrack van Eurovision Song Contest: the story of Fire Saga inzong, het woord. Ook zien we nog heel even Jeangu Macrooy voorbij komen.

Moldavië: Ooit speelde Natalia Gordienko een (schaars geklede) bijrol, nu speelt ze een hoofdrol in de Moldavische inzending over suiker, waarbij ze omringd is door dansers. Veel roze op het podium, maar we houden hier toch het gevoel aan over dat de suiker op is. Helaas maakt Moldavië bijzonder weinig indruk. Zal waarschijnlijk toch wel in de finale belanden.

IJsland: Ziet u de IJslanders? Die ziet u dus niet echt, want die mogen niet het podium op. U ziet dus een opname van een der repetities. De groene trui en het gekke dansje: er is over nagedacht. Over de instrumenten ook. We kunnen wel verklappen dat die niet echt zijn. Toch ziet het eruit als een gelikte show. Natuurlijk zien we IJsland terug in de finale.

Servië: Met de Servische inzending is iets geks: anders dan je zou verwachten kunnen de dames best aardig zingen. Hun dans is wat stijfjes. Anders dan het lied swingen de dames van Hurricane zelf niet echt de pan uit. Wij denken dat deze act toch wel een flinke kans maakt op een finaleplaats.

Georgië: Voorafgaand aan het festival mopperde Tornike Kipiani nog dat het toch jammer was dat je aan zo’n shitshow moest meedoen. Nu brengt hij met zijn Leonard Cohen-achtige stem zijn ballad met verve. Zo’n shitshow is het dan toch ook weer niet. Niemand gelooft hier in een finaleplaats.

Albanië: Net als twee jaar geleden is Albanië dicht bij de eigen cultuur gebleven. Het lied wordt gezongen in het Albanees. Veel rode en groene rook, met name in de tweede helft een soort gouden gloed als van de ondergaande zon. Lukt het Albanese trucje twee keer achter elkaar? Het kan, maar wij denken wel dat het moeilijk zal worden.

Portugal: Vooraf gaf niemand een stuiver voor de Portugese inzending. Maar met de juiste staging is men er niet meer zo zeker van dat dit mis gaat. Portugal begint in de tijd dat de wereld nog in zwart wit was, om halverwege het lied wat kleur op het podium te brengen. Toch denken we niet direct aan een finaleplaats voor Portugal.

Daarna komt Chantal Janzen vast verklappen dat we oud-winnaars gaan zien aanstaande zaterdag. Ondertussen praat ze met Helena Paparizou.

Bulgarije: Viktoria zit op een rotsblok te midden van een virtuele zee. De foto is van haar en haar vader. Die foto is haar dierbaar. Die vader heeft ALS en kan derhalve niet in Rotterdam zijn. De zang van Viktoria is zoals altijd fantastisch. Finale? Is dat een vraag dan? Voor ons niet, Viktoria gaat door.

Finland: Je mag je middelvinger niet opsteken in het familieprogramma dat het songfestival is: dan verf je hem dus rood. Een aantal metalfans was boos dat het nummer metal genoemd wordt. Dus, beste lezer: dit is geen metal. Genieten voor wie van stevige rock houdt is het dan weer wel. Of zouden mensen die van genieten houden nu boos worden? De kans is wel heel groot dat ze in de finale komen.

Letland: Samanta Tīna brengt een nummer dat uitermate geschikt is om bij een act alles uit de kast te halen. Wij begrijpen dan ook niet waarom ze dat niet doet. Zingen doet Samanta fantastisch. Gezien de spatschermen wisten de achtergrondzangeressen het opeens: ze worden conducteur. Is niet geheel kansloos voor een finaleplaats.

Zwitserland: Ceci n'est pas Duncan Laurence. Op een kunststof stellage zingt Gjon’s Tears zijn Franstalige ballad. Veel zwart en wit op de achtergrond. Evenals Duncan Laurence mist hij het talent om vocaal uit de bocht te vliegen; hoe hoog ze ook zijn, de noten komen er bij Gjon perfect uit. Maakt grote kans op een ticket voor de finale, en dan niet als publiek.

Denemarken: De schrijver dezes heeft, tijdens de eerste lockdown, een aantal oude Deense voorrondes teruggekeken. Toegegeven: deze inzending had er prima tussen gepast. Het is genieten voor liefhebbers van de eighties sound. De zang is niet altijd even best. Waar zijn Kirsten & Søren als je ze nodig hebt? De finale is niet weggelegd voor dit duo.

Dan worden we getracteerd op Close encounters of a special kind, zoals Jan Smit het aankondigt. Balletdanser Ahmad Joudez en BMX-er Dez Maarsen treden op. Opnieuw iets spectaculairs, dus het spijt ons, maar u kunt wéér niet naar de wc. Daarna volgen wat filmpjes van kijkers. Na nog een recap komen Duncan Laurence, Izhar Cohen, Getty Kaspers, Ruslana, Nicole en Niamh Kavanagh in beeld en aan het woord. En dan komt een tweede deel van Eurovision Tutorials. Nu gaat Nikkie uitleggen hoe er wél gewonnen moet worden. En er zijn ook fragmenten te horen van drie rechtstreekse finalisten:

Frankrijk: Edith Piaf leeft! Je kunt van alles zeggen van Barbara Pravi, bijvoorbeeld dat ze goed kan zingen, een sterke podiumperformance heeft, een sterk lied… enfin, je begrijpt wat we bedoelen. Sterke inzending van Frankrijk.

Verenigd Koninkrijk: Dat een land, dat zo sterk is in de wereld van popmuziek, zó grossiert in teleurstellingen op het songfestival, blijft verbazen. Twee trompetten bij wijze van lamp zijn een leuk idee, maar als de zanger dan met een al niet al te sterk lied zó slecht zingt wordt het hem niet.

Spanje: Op zich is er niks mis met de Spaanse inzending. De zang van Blas Cantó liet echter de hele week te wensen over. Het optreden dat hij bij de juryfinale weggaf was nog het beste van de hele week. Maar sterk is en blijft het niet, hoe sympathiek we de zanger ook vinden.

En daarna volgt dan de uitslag. Wij denken dat San Marino, Tsjechië, Griekenland, Oostenrijk, Moldavië, IJsland, Servië, Bulgarije, Finland en Zwitserland doorgaan.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 19-5-2021