Uitgelicht: IJsland-Dađi & Gagnamagniđ.

Uitgelicht: IJsland
In samenwerking met: www.eurovisionuniverse.com.

Vanavond is het zover, de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. 17 landen strijden om een plaats in de finale, waaronder IJsland met Daði og Gagnamagnið. Maar wie zijn dat eigenlijk?

Gisteren (19 mei 2021) werd bekend gemaakt dat één van de leden van de groep, Jóhann Sigurður Jóhannsson, positief getest is op corona. De gehele band is in quarantaine en zij zullen in ieder geval vanavond niet live optreden in Ahoy. Er zal gebruik worden gemaakt van de beeldopnames van hun repetities van 13 mei.

Daði (volledig naam: Daði Freyr Pétursson) werd geboren op 30 juni 1992 in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Kort na zijn geboorte verhuisde hij naar Denemarken, om op 9-jarige leeftijd terug te keren naar IJsland, Asahreppur, waar hij zijn jeugd doorbracht. Al op jonge leeftijd was hij bezig met muziek, hij speelde toen al drums, piano en basgitaar. In 2012 richtte hij de band RetRoBot op, waarmee hij Músíktilraunir, een nationale competitie voor opkomend talent, won. De band werd in 2014 opgedoekt, waarna Daði naar Berlijn, waar hij nog steeds woont, vertrok voor een muzikale opleiding.

In 2017 richtte hij Gagnamagnið (Bbetekenis: hoeveelheid data) op, samen met zijn zus Sigrún Birna Pétursdóttir, zijn echtgenote Árný Fjóla Ásmundsdóttir en jeugdvrienden Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson, en Jóhann Sigurður Jóhannsson. Árný en Daði, hebben samen 1 dochter, Áróra Björg, en verwachten eind 2021 hun 2e kind.

In 2017 doen zij mee met Söngvakeppnin de IJslandse preselectie voor het Eurovisiesongfestival, en worden 2e. Zij traden toen al op in wat hun handelsmerk zou worden; de kenmerkende groene truien, waarop een avatar van henzelf is gedrukt, geinspireerd door Dađi’s grootste hobby; Lego. In 2020 wagen zij nog een poging, en winnen glansrijk. Het Songfestival van 2020 is niet doorgegaan, door de Covid-19 pandemie, maar IJsland werd uitgeroepen tot onofficiele winnaar van het festival. In oktober 2020 bevestigde de IJslandse openbare omroep Ríkisútvarpiđ, Dađi & Gagnamagniđ intern te hebben geselecteerd voor deelname aan het Eurovisiesongfestival 2021, waaraan zij zullen deelnemen met het nummer “Ten Years”.

Wie denkt dat de act van vanavond een samenkomen is van toevallige onhandige danspasjes, komt bedrogen uit. Er is helemaal niets aan het toeval overgelaten. Alles, maar dan ook alles is tot in detail bedacht, geoefend en uitgevoerd. De kostuums zijn door hun zelf bedacht en gemaakt, tot aan de ringen toe, die door zus Sigrún (studente edelsmid) zijn ontworpen.

Ook dit jaar staan zij hoog in de polls. De finale zullen ze zeker halen. Wij wensen Dađi & Gagnamagniđ, ondanks de vervelende omstandigheden, heel veel succes.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 20-5-2021