De onderwerpen van de tweede halve finale

Vanavond vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats en ook vandaag worden er weer tal van onderwerpen bezongen. 

San Marino bijt het spits af met het lied Adrenalina. In het lied zegt Senhit tegen de Amerikaanse rapper Flo Rida dat hij haar adrenaline-niveau tot grote hoogte opstuwt: Slechts één aanraking en ze ontvlamt. Flo Rida antwoordt daarop dat het wederzijds is en dat Senhit zorgt voor de adrenaline bij hem.

Vervolgens is het de beurt aan Estland. Uuku Suviste zingt over het eind van een relatie. Hoop dat het weer goed komt hoeft zijn voormalige partner niet meer te hebben. Van scheiden komt lijden, maar deze keer za de zanger niet degene zijn die het onderspit delft. Hij zal na de scheiding beter af zijn en daarom is hij The lucky one.

Omaga, de titel van het lied van Tsjechië klinkt als “Oh, my God!” en is een uitroep van enthousiasme bij het zien van zijn geliefde. Zanger Benny Cristo voelt echter dat er bij zijn geliefde aarzelingen heersen. Er lijken ook irritaties te zijn die wellicht veroorzaakt zijn door de coronacrisis: ‘We zitten al te lang thuis en jij geeft de schuld aan de apocalyps’, zegt de zanger, maar hij wil zelf niets weten van een einde aan de relatie. Zolang ze bij elkaar zijn is er niets aan de hand.

Dan is Griekenland aan de beurt. Stefania zegt in Last dance tegen een mogelijke partner dat er geen eeuwig en altijd is, maar dit is geen reden om er nu al de brui aan te geven. Ze nodigt hem uit door te dansen tot het eind, de wereld even te vergeten en als het alleen voor de nacht zou zijn, elkaar vast te houden tot de morgen komt.

In het lied Amen van Oostenrijk is een relatie -zeer tegen de zin van zanger Vincent Bueno tot een einde gekomen. Het voelt voor hem als een begrafenis en in zijn hoofd hoort hij alle rituelen die daarbij horen. De ander wil het kennelijk zo en de zanger legt zich er bij neer. Het zij zo.

In het lied The ride van Polen zegt Rafal dat anderen soms denken dat hij verdwaald is, maar dat is volgens hem niet waar. Hij weet wat hij wil en belooft je dat als je meegaat, je het ritje van je leven zal beleven. Problemen zijn er om overwonnen te worden en hij zal het goud dat hij zoekt vinden en grote hoogten bereiken.

Dan is het de beurt aan Moldavië. In Sugar zingt Natalia Gordienko dat haar lichaam haar vertelt te verlangen naar iets zoets. Dat verlangen is zo sterk dat ze tegen de muren oploopt als dat niet snel bevredigd kan worden. Ze wil niet langer alleen zijn en vraag haar geliefde aan dit verlangen te voldoen en het zoete dat hij kan bieden nooit meer weg te halen, want ze kan niet meer zonder.

IJsland had vorig jaar een inzending waarin Daði Freyr tegen zijn pasgeboren kind sprak over de  band die hij daarmee hoopte op te bouwen. Dit jaar zingt hij in 10 years zijn echtgenote toe. Ze zijn inmiddels tien jaar bij elkaar en de onderlinge liefde groeit nog steeds elke dag.

In het lied Loco Loco van Servië nodigen de zangeressen van het trio Hurricane jou uit om hun ‘loco’, hun metgezel te worden. Ze vragen geen beloftes, zullen lief zijn en kunnen in jou ogen zien dat jij eigenlijk ook wil. Ze beloven dat als je op de uitnodiging ingaat het er wild aan toe zal gaan.

Zanger Tornike Kipiani beschrijft het lied You waarmee hij Georgië vertegenwoordigt als een lied over de liefde voor de aarde en de zoektocht naar echte liefde. Hij spreekt in de tekst de zon aan die hij wil aanraken, de wind die hij wil zien en de oceaan die hij wil horen. 

In het lied Karma van Albanië zingt Anxhela Peristeri dat de ellende waar ze nu in zit haar eigen schuld is en dat ze geen vergeving verwacht voor het leven dat ze in het verleden heeft geleid. Vroeger leefde ze als een ster en lachte ze om de problemen van anderen. Nu is ze alleen en lachen anderen om haar leed.

Het lied Love is on my side van de groep The black mamba uit Portugal beschrijft het verhaal van een vrouw die leden van de groep bij een tour door Nederland hebben ontmoet in het Amsterdamse red light district. Op 16-jarige leeftijd vertrokken uit het ouderlijk huis, vol ambities en blind achter een geliefde aan en in de verwachting de wereld te zullen veroveren. Het liep anders, ze raakte aan de drugs en verkocht haar lichaam. Toch heeft ze altijd het gevoel gehouden dat de liefde nooit ver weg is geweest.

In de inzending uit Bulgarije, Growing up is getting old, zingt Victoria over iemand die worstelt met zijn of haar emoties. Naarmate je opgroeit kom je steeds meer zaken tegen die je een plek moet geven in je leven en dan kan het wel eens te veel worden.  Ze zoekt naar een manier om de problemen los te kunnen laten en zegt tegen haar toehoorders dat als ze ook problemen hebben met opgroeien ze mogen doorzetten, want ze zijn het waard. 

De oplossing die de band Blind Channel uit Finland voorstelt voor mensen met problemen is het opsteken van een middelvinger naar alles en iedereen. In Dark side belooft de zanger alle aanwezige psycho’s en freaks op drank te trakteren. Hij kiest ervoor zijn lichaam te verlammen door het vol te gooien want anders zou hij moeten huilen om de ellende in de wereld en dat wil hij niet.

"Ik ben een vrouw en ik bepaal de regels", zingt Samantha Tina in het door Letland ingezonden lied The moon is rising. Zij is de koningin van de nacht en jij hebt maar te gehoorzamen.

In Tout l’ univers, de inzending van Zwitserland, wordt de vraag gesteld hoe je verder kan als je alles en iedereen kwijt bent geraakt. Het antwoord wordt in de tekst niet gegeven, maar zanger Gjon’s tears heeft aangegeven het lied toch als een inzending met een positieve boodschap te zien. Je staat op ground zero en dat betekent dat je weer kunt beginnen met het opbouwen van de wereld. Volgens de zanger lukt dat met liefde, vriendschap, kracht en de moed om door te zetten.

De laatste inzending van deze avond komt uit Denemarken en heet  Øve Os På Hinanden, hetgeen vertaald kan worden met "Oefen op elkaar". In het lied hebben twee opgroeiende jongeren elkaar ontmoet. Ze zullen snel volwassen zijn, de één man, de ander vrouw. Ze bevinden zich op een dansvloer en willen met elkaar verder, maar weten niet zeker hoe ze de dans moeten beginnen en anderen kunnen hen dat ook niet vertellen. Het is, zo wordt geconcludeerd  het beste om het maar gewoon te proberen en al doende te leren.
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 20-5-2021