Wat gaan we morgen zien en wie gaat er winnen?

Na een film met opnieuw mooie beelden van Nederland, en jawel, een rolletje voor Duncan Laurence, gaan we naar de vlaggenparade. DJ Pieter Gabriel begeleidt de artiesten muzikaal met zijn eigen bewerking van de wereldhit “Venus” van Shocking Blue, ook een hit van Nederlandse bodem. Presentatoren Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen zingen het lied.

We openen met Cyprus; vaak wordt er voor een uptempo popnummer gekozen, dit jaar dus ook. Albanië pakt de vermaledijde tweede plaats. Albanië behoort echter sowieso niet tot de potentiële winnaars dus de tweede plek blijft waar ie is. Israël volgt; ooit huilde ze dat het songfestival niet doorging, maar nu staat Eden Alene in de finale.Daarna België. Hopelijk blijft Hooverphonic overeind zo in het begin van de uitzending. Voordeel is dat het nummer na een uptempo lied wellicht extra opvalt. Echter, Rusland volgt met een opvallende act en daarna Malta. Wat dát doet met de kansen van Malta is een groot vraagteken, maar gunstig is het niet. Zeker niet omdat daarna Portugal volgt; de verrassing van het festival. Het zou ons zelfs niet verbazen als Portugal heel hoog gaat eindigen; The Black Mamba is geen Salvador Sobral, maar toch. Het slot van het eerste blok wordt gevormd door Servië; dat de drie dames door zijn naar de finale was geen verrassing, maar daar zal het vermoedelijk niet veel meer worden. Of heeft Servië de mazzel dat alle andere landen van het voormalig Joegoslavië er niet bij zijn.

Terwijl in sommige landen naar reclame’s gekeken wordt ziet de rest van Europa hoe Nikkie Tutorials drie winnaars van de #Eurovisionchallenge laat zien. Ook Valentina, die het junior songfestival dit jaar won, mag iets zeggen. Emmelie De Forrest, Jamala en Duncan Laurence vertellen iets over hun trofee. Daarna komen ook nog Chantal Janzen en Jan Smit een oproep te doen je foto van hoe jij naar het songfestival kijkt te delen.

Het tweede blok wordt geopend door het Verenigd Koninkrijk. Dat is meestal niet gunstig. Mensen zijn de chips en de wijn nog aan het bijvullen of zitten op de w.c. Overigens was gisteren in Op1 te zien hoe Britse journalisten al voor het festival bezig zijn de schuld voor een lage score vooral buiten zichzelf te leggen. De inzending valt echter volledig in het niet bij Griekenland dat daarna komt. Greenscreen is zeker niet nieuw, maar het gebruik ervan wel slim. In kwaliteit wordt de Griekse inzending echter ruim overtroffen door die van Zwitserland. Volgens velen een van de sterkste stemmen van het festival. Toch lijkt het lied misschien net iets te veel op “Arcade” om een winnaar te zijn. Ook een topper, mogelijk zelfs een winnaar, is IJsland. Zou het Daði og Gagnamagnið nog sympathiestemmen opleveren dat ze niet live aanwezig mogen zijn? De IJslanders worden in elk geval gevolgd door de niet al te sterke inzending van Spanje, al moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat de zang van Blas Cantó per repetitie beter wordt. Moldavië zal daarna aantreden. Maar of de naam Filipp Kirkorov (componist) goed zal zijn voor een hoge score valt nog te betwijfelen. Duitsland is een ‘love it or hate it’ inzending die alle kanten uit kan. En na een lied over een middelvinger heeft de regie ervoor gekozen het andere middelvingerlied er vlak achteraan te zetten. Het lied van Finland bleek gisteren veel fans te hebben. Of het ze op het scorebord helpt? We weten het morgenavond.

En dan zien we Edsilia Rombley bovenin bij de commentaarhokjes om een praatje te maken bij verschillende commentatoren. Chantal Janzen en Jan Smit referen aan de tijd dat er nog een live orkest was. Ze beloven het orkest met een top-DJ.

Intussen staat Bulgarije klaar met rotsblok en al. Ook alweer een sterke inzending. Dan zien we opnieuw Litouwen. Bij de bookmakers zijn de in het geel geklede mannen wat gezakt; niet omdat ze niet goed zijn, wellicht wel omdat een flink aantal landen een nóg sterkere inzending heeft.

En dan kondigt Chantal Janzen Duncan Laurence aan, die in een filmpje tot de kijker spreekt. Waarom al zo snel? Wel, het geeft de crew de tijd het decor van Oekraïne klaar te zetten.

Een trip, zo noemde Nederlands commentator Sander Lantinga de inzending. We kunnen ons er iets bij voorstellen. Het zou inmiddels niemand meer verbazen als ook Oekraïne in de top van het klassement zou eindigen. Meteen daarna volgt een andere topfavoriet: Frankrijk. Goed kijken, want hier zou wel eens de winnares van het Eurovisie Songfestival 2021 kunnen staan. Met alle respect, maar daar valt de inzending van Azerbeidzjan redelijk bij in het niet. Commissaris van de Koning in Friesland Arno Brok en burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma geven in elk geval alvast een stemadvies: stem Azerbeidzjan. Toeval lijkt het niet te zijn maar na Azerbeidzjan treedt Noorwegen op. Al de hele week lijkt er iets te broeien tussen de Azerbeidzjaanse Efendi en de Noorse TIX. Het is zeer de moeite waard eens op #efentix te zoeken.

Vervolgens nemen NikkieTutorials en Edsilia Rombley het woord en kondigen vast wat entre-acts aan en… de inzending van Nederland. Jeangu Macrooy wordt geroemd om zijn ijzersterke stem. Bij de bookmakers lijkt hij iets te stijgen. Maar na Nederland volgt een andere topfavoriet (het zijn er nogal veel dit jaar): Italië. Zou de tegen glamrock aanleunende groep het songfestival winnen? We achten het niet onmogelijk. Niet bij de topfavorieten van dit jaar hoort Zweden. Daarvoor is het geheel net niet sterk genoeg. Tot slot zien we San Marino. En dan geldt de vuistregel: wereldsterren winnen het songfestival NIET. Of het nu Cliff Richard is, t.A.T.u., DJ Bobo of Bonnie Tyler, het lukt niet. Een hoge positie zit er wel in, San Marino gaat het eigen record wel breken.

Dan volgt een spectaculaire entre act: een jong klassiek orkest en Afrojack begeleiden Wulf en Glennis Grace onder de titel ‘Music binds us’. We zien beelden van mensen in Rotterdam, maar de zang en muziek komen vanaf de Erasmusbrug.

NikkieTutorials komt weer met een afdeling van Eurovision Tutorials over puntentellingen. Daarna laat ze ons beelden zien van hoe het festival in Ahoy is opgebouwd en hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Edsilia Rombley ontmoet vervolgens diverse Eurovisiewinnaars, een filmpje dat al vóór de Coronacrisis werd opgenomen. Vandaar dat Edsilia expliciet aankondigt dat ze de oud-winnaars knuffelt en geen anderhalve meter afstand houdt. Vervolgens zien we een filmpje waarin Chantal Janzen vertelt hoe het publiek in de loop der jaren is veranderd.

En dan gaan we kijken naar Teach In, Lenny Kuhr, Måns Zelmerlöw en Lordi . Zij zingen vanaf verschillende daken in Rotterdam. Duncan Laurence zingt daarna zijn hit “Arcade” en een nieuw nummer. Niet live, want hij zit thuis met Corona, maar een eerder opgenomen repetitie van zijn optreden.

En dan…. Zelfs van het aftelmoment heeft de regie iets moois gemaakt met dansers.

De puntentelling gaat behoorlijk vlot. Natuurlijk kan er iets mis gaan, maar er wordt niet ellenlang gerekt. Het scorebord, met veel wit, is goed leesbaar. Edsilia en Nikkie zijn aanwezig in de greenroom terwijl Jan en Chantal de punten doen.

Wie gaat winnen blijft lang ongewis, langer dan ooit. De bookmakers geven geen duidelijke winnaar aan. Wij wagen wel een gokje, voor wat het waard is:  1.Frankrijk 2.Italië 3.Oekraïne 4.Malta 5.Zwitserland.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 21-5-2021