Uitgelicht: Italie- Måneskin

Uitgelicht: Italie- Måneskin

Een van de favorieten voor de winst is Italië, vertegenwoordigd door Måneskin. Als een van de reeds geplaatste finalisten, zullen zij vanavond voor de eerste keer live optreden. Maar wie zijn zij eigenlijk?

Måneskin bestaat uit de leden Damiano David (Zanger), Victoria De Angelis (bassiste), Thomas Raggi (gitarist) en Ethan Torchio (drummer).

In 2016, toen ze nog studenten waren op het liceo Scientifico J.F. Kennedy in Monteverde, Rome, besloten ze een band op te richten.  De naam van de band werd gekozen toen ze zich moesten inschrijven voor Pulse, een lokale muziekwedstrijd voor opkomende  bands. Ze hadden een naam nodig, en Victoria, die half Deens is, kwam met de naam Måneskin (maanlicht). Ze zouden dan later nog wel een echte naam verzinnen. Dit is echter nooit gebeurd. De PulseContest betekende een keerpunt in hun carrière, aangezien ze moesten beginnen met het schrijven van hun eigen nummers.

In 2017 raakte de groep bekend in eigen land door als tweede te eindigen in het elfde seizoen van de Italiaanse versie van X Factor.

Hun debuutsingle Chosen werd op 24 november 2017 uitgebracht door Sony Music en stond op nummer 2 in de Italiaanse FIMI Singles Chart. Het was opgenomen in het verlengde stuk met dezelfde titel, uitgebracht medio december 2017 en bestond voornamelijk uit covers die eerder werden uitgevoerd tijdens de liveshows van X Factor. De EP werd platina verklaard door de Federation of the Italian Music Industry.

Op 23 maart 2018 bracht de band hun eerste Italiaanstalige single Morirò da re (Ik zal sterven als een koning) uit, die hun commerciële succes voortzette. Måneskin's eerste volledige studio-audio, met Morirò da re (Kom thuis) en voorafgegaan door de balladsingle Torna a casa, werd uitgebracht op 26 oktober 2018.  Zowel het album, getiteld Il ballo della vita (Dans van het leven), als de single Torna a casa stonden bovenaan de hitlijsten in Italië. Om het album te promoten, bracht de band een documentaire uit, getiteld This Is Måneskin. De film ging in première op 26 oktober 2018 in Italië. 

Måneskin won het Sanremo Music Festival 2021 met het nummer Zitti e buoni (Zwijg en wees stil) wat kortgezegd gaat over degenen die vooruitgang willen boeken door hun uniekheid te koesteren. Het maakt niet uit wie er praat (zonder te weten wat ze zeggen).

Het winnen van het Sanremo Festival gaf hen het recht Itallë te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

Måneskin staat in de top 3 in de polls. Vanavond weten we of zij de winst naar Italië weten te halen.  

Veel succes Måneskin!

In samenwerking met: www.eurovisionunivers.com.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 22-5-2021