Nieuws van Eurovision Artists

Indien je automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van de stichting Eurovision Artists, vul dan hier je e-mail adres in en klik op "Verstuur".

E-Mail      
EA-Award 2018 gaat naar Eurostory 09-11-2018
  De EA-Award van 2018, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, organisatie of initiatief die het Eurovisie Songfestival op bijzondere wijze heeft gepromoot, is gewonnen door de website Eurostory. Zij krijgen de prijs voor de bijzondere wijze waarop op deze journalistiek-literaire songfestivalwebsite over het Eurovisie Songfestival geschreven wordt. Bezoekers van deze website konden eerder dit jaar personen of initiatieven voor de prijs voordragen. Tussen de drie meest genoemde kandidaten kon tot begin november worden gestemd. Eurostory heeft 51% van de stemmen gekregen en heeft daarmee de stemming van dit jaar gewonnen.

De andere genomineerden van dit jaar waren Richard van de Crommert van de Telegraaf en Katja Zwart van NH Radio. De prijs zal op een later te bepalen moment officiŽel worden uitgereikt. Een lijst met eerdere winnaars is hier te vinden.

 
 
Stem voor de EA-Award 2018 14-10-2018
  Het is weer mogelijk om te stemmen voor de EA-Award. Deze prijs wordt jaarlijks door de bezoekers van Eurovision Artists toegekend aan een persoon, personen, een organisatie of initiatief uit Nederland of BelgiŽ die het Eurovisie Songfestival op een bijzondere wijze heeft of hebben gepromoot in de media.

Er kan worden gestemd tot en met vrijdag 2 november 2018, maximaal ťťn stem per persoon. Medio november zal op een nader te bepalen plaats de uitslag bekend worden gemaakt en daarover zal bericht worden op deze website.

In de eerste fase konden bezoekers personen of initiatieven nomineren. Tussen de drie tijdens het songfestivalseizoen 2017-2018 meest genoemde kandidaten wordt nu gestemd. Dit zijn in willekeurige volgorde:
  1. Eurostory: Voor de bijzondere wijze waarop over het Eurovisie Songfestival bericht wordt op deze in 2016 opgerichte, literair journalistieke songfestivalwebsite.
  2. Richard van de Crommert (De Telegraaf): Voor zijn verslaggeving over en jarenlange betrokkenheid bij het Eurovisie Songfestival. Enkele bezoekers gaven de boycot die hem en een collega van het AD dit jaar ten deel viel vanwege de volgens Waylon te kritische berichtgeving als ťťn van de redenen voor de nominatie voor dit jaar en wilden benadrukken dat de mogelijkheid voor journalisten om vrij over het songfestival te berichten van groot belang is.
  3. Katja Zwart (NH Radio): Voor haar jarenlange betrokkenheid bij het Eurovisie Songfestival en het enthousiasmerende en tevens luchtige en straight to the point radiocommentaar.

 
 
Eurovision in Concert 2019 op 6 april 24-09-2018
  Op 6 april 2019 vindt de elfde editie plaats van Eurovision in Concert, het grootste Eurovisie promo-event van het jaar.

Het concert vindt, net als vorig jaar, plaats in AFAS live in Amsterdam. De presentatie van het concert is in handen van Marlayne Sahupala en Cornald Maas.

De kaartverkoop start op 28 september 2018, bestel je kaarten via Ticketmaster.

In dit nieuwsitem, dat doorlopend wordt bijgewerkt, vind je het laatste nieuws over deelnemende artiesten en verrassingsacts! Kom dus snel terug voor meer informatie over Eurovision in Concert 2019. Nieuws over Eurovision in Concert 2019 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (rechtsonder).

 
 
IsraŽl wint het Eurovisie Songfestival 13-05-2018
  Het Eurovisie Songfestival 2018 is gewonnen door de IsraŽlische zangeres Netta met het lied Toy. Nederland is met het lied Outlaw in 'em, vertolkt door Waylon, achttiende geworden. BelgiŽ werd vertegenwoordigd door Sennek, die met het lied A matter of time twaalfde werd in de eerste halve finale, hetgeen niet genoeg was voor een finaleplaats.

Eurovision Artists was in Lissabon aanwezig. Onze verslagen, foto- en videogalerijen en liedintroducties zijn terug te vinden in de rubriek Reporters in Lissabon. Een overzicht van de gegevens van alle deelnemers is te vinden in onze database. U kunt hier doorklikken voor detailgegevens van de liedjes, deelnemers, backingvocalisten en nationale finales, alsmede YouTube-filmpjes van de optredens.

In de volgende editie van Eurovision Artists Magazine, die gepland staat voor het einde van de zomer, zal uitgebreid worden teruggeblikt op het Eurovisie Songfestival met fotoís, liedbeschrijvingen, nabeschouwingen en analyses. Meer informatie over het magazine en hoe u zich hierop kunt abonneren vindt u hier.

 
 
Spannende ontknoping verwacht 11-05-2018
  Alle finalisten zijn bekend, de startvolgorde is vastgesteld en de songfestivalwereld maakt zich op voor een spannende ontknoping van het Eurovisie Songfestival 2018. Het aantal landen dat nog serieus kans maakt op de eindoverwinning is groter dan gebruikelijk. Nederland zal in de finale als 23e land aan de start verschijnen.

Eurovision Artists is in Lissabon aanwezig, introduceert de deelnemers en doet verslag van de repetities en persconferenties op onze pagina Reporters in Lissabon. Een overzicht van de gegevens van alle deelnemers is te vinden in onze database.

 
 
Eerste halve finale zit er op, op naar de tweede 09-05-2018
  De eerste halve finale zit er op. Deze halve finale had een sterk deelnemersveld met meer landen die een finalewaardig lied hadden dan er plaatsen te vergeven waren. BelgiŽ heeft het helaas niet gehaald. Ierland, Cyprus, Bulgarije, IsraŽl, Estland, Oostenrijk, AlbaniŽ, Finland, Litouwen en TsjechiŽ zien we wel terug in de finale. Donderdag is de tweede halve finale met onder meer Nederland. Zaterdag is de finale en dan zal duidelijk zien wie de opvolger wordt van Salvador Sobral (foto).

Eurovision Artists is in Lissabon aanwezig, introduceert de deelnemers en doet verslag van de repetities en persconferenties op onze pagina Reporters in Lissabon. Een overzicht van de gegevens van alle deelnemers is te vinden in onze database.

 
 
Repetities in Lissabon in volle gang 29-04-2018
  De repetities voor het Eurovisie Songfestival in Lissabon zijn in volle gang. Eurovision Artists is erbij en introduceert de deelnemers en doet verslag van de repetities en persconferenties op onze pagina Reporters in Lissabon. De eerste halve finale, met onder meer de Belgische deelneemster Sennek vindt plaats op 8 mei. De tweede halve finale, met onder meer de Nederlandse deelnemer Waylon wordt op 10 mei gehouden. Op zaterdag 12 mei is de finale. Een overzicht van de gegevens van alle deelnemers is te vinden in onze database.  
 
Eurovision in Concert 2018 op 14 april [update 9] 02-04-2018
  Op 14 april 2018 vindt de tiende editie plaats van Eurovision in Concert, het grootste Eurovisie promo-event van het jaar.

Speciaal voor dit jubileum pakt de organisatie uit met een XL editie, die wordt gehouden in AFAS live in Amsterdam. De presentatie van het concert is, net als in 2015, in handen van Edsilia Rombley en Cornald Maas. Sandra Kim, winnares van het Eurovisie Songfestival 1986, en Maxine & Franklin Brown, die in 1996 Nederland vertegenwoordigden op het Eurovisie Songfestival, zijn de special guests tijdens deze avond.

De kaartverkoop is op 29 september 2017 gestart, bestel je kaarten via Ticketmaster.

De volgende deelnemers aan het Eurovisie Songfestival van 2018 zullen in ieder geval optreden tijdens deze editie van Eurovision in Concert: M…LOVIN (OekraÔne), DoReDos (MoldaviŽ), Equinox (Bulgarije), Sanja Ilic & Balkanika (ServiŽ), Christabelle (Malta), Netta Barzilai (IsraŽl), Jessika feat. Jenifer Brening (San Marino), Lea Sirk (SloveniŽ), Ari Olafsson (IJsland), AWS (Hongarije), Vanja Radovanovic (Montenegro), Eye Cue (VJR MacedoniŽ), Benjamin Ingrosso (Zweden), Saara Aalto (Finland), Rasmussen (Denemarken), Alekseev (Wit-Rusland), Jessica Mauboy (AustraliŽ), SuRie (Verenigd Koninkrijk), Mikolas Josef (TsjechiŽ), Gromee featuring Lukas Meijer (Polen), Ieva Zasimauskaite (Litouwen), CesŠr Sampson (Oostenrijk), Zibbz (Zwitserland), Laura Rizzotto (Letland), Madame Monsieur (Frankrijk), Sennek (BelgiŽ), Ryan O'Shaughnessy (Ierland), Eugent Bushpepa (AlbaniŽ), Amaia & Alfred (Spanje), Michael Schulte (Duitsland), Sevak Khanagyan (ArmeniŽ) en uiteraard Waylon (Nederland).

Nieuws over Eurovision in Concert 2018 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (rechtsonder).

 
 
Nominaties EA-Award 2017 02-04-2018
  Traditiegetrouw zal ook dit jaar de EA-award worden uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Nederland of BelgiŽ die op bijzondere wijze het Eurovisie Songfestival heeft gepromoot. Dat kan een televisieprogramma zijn, een radioprogramma, iemand die een boek heeft geschreven of op andere, positieve wijze (ťťnmalig of al langere tijd) aandacht voor het festival vraagt of genereert.

U kunt aangeven welke personen of organisaties volgens u in aanmerking komen voor de EA-award 2017/2018. De periode waarin u personen, organisaties of initiatieven kunt nomineren voor de award is verlengd tot en met 14 mei, de maandag na het festival van dit jaar. Zowel initiatieven uit het afgelopen kalenderjaar als initiatieven uit het lopende seizoen komen in aanmerking. Daarna zal middels een stemming onder de bezoekers van de website van Eurovision Artists bepaald worden wie de award krijgt.

U kunt uw nominaties kenbaar maken door op deze link te klikken.

 
 
Waylon met "Outlaw in 'em" naar Lissabon 04-03-2018
  Waylon vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival met het rocknummer Outlaw in 'em (Bandiet in zich). Dit maakte hij zelf op 2 maart bekend tijdens een uitzending van De wereld draait door. In de vijf daaraan voorafgaande uitzendingen van dit programma zong hij telkens ťťn van de vijf liedjes waaruit de uiteindelijke keuze is gemaakt.

Outlaw in 'em heeft als centrale strekking dat iedereen wel iets van een bandiet in zich heeft, die zichzelf wil kunnen zijn zonder zich iets aan te hoeven trekken van wetten of conventies. Een dag na de bekendmaking speelde Waylon het lied voor het eerst live, samen met zijn band, tijdens een speciaal concert in Radio 2 muziekcafť, waarmee de campagne van Team Waylon officieel werd afgetrapt. Waylon vertelde daar dat de ervaring van 2014, toen in eerste instantie negatief werd gereageerd en later toch een tweede plaats werd bereikt, hem heeft geleerd dat het belangrijk is om achter zijn eigen keuze te blijven staan. Als je bij het schrijven te veel rekening moet houden met wat je denkt dat gaat scoren, moet je volgens hem teveel compromissen sluiten en zal niet het best mogelijke lied ontstaan.

Outlaw in 'em is hier te zien. Alle vijf de optredens van Waylon in De wereld draait door zijn hier terug te vinden. Een overzicht van alle liedjes die aan het komende Eurovisie Songfestival deelnemen zijn hier te vinden.

 
 
Waylon in eerste deel van tweede halve finale 29-01-2018
  Vandaag vond in Lissabon de loting plaats waarbij de landen die in de halve finales uitkomen via loting werden geplaatst in een van de twee halve finales (te houden op 8 en 10 mei aanstaande). Meer specifiek, ieder land kreeg een plaats in ofwel het eerste deel ofwel het tweede deel van een van de twee halve finales. Waylon treed namens Nederland aan in het eerste deel van de tweede halve finale.

De volledige loting:
Eerste halve finale (8 mei 2018):
Eerste deel
AlbaniŽ
Azerbeidzjan
BelgiŽ
Bulgarije
Estland
IJsland
IsraŽl
Litouwen
TsjechiŽ
Wit-Rusland

Tweede deel
ArmeniŽ
Cyprus
Finland
Griekenland
Ierland
KroatiŽ
Oostenrijk
VJR MacedoniŽ
Zwitserland

Tweede halve finale (10 mei 2018):
Eerste deel
AustraliŽ
Denemarken
MoldaviŽ
Nederland
Noorwegen
RoemeniŽ
Rusland
San Marino
ServiŽ
 

Tweede deel
GeorgiŽ
Hongarije
Letland
Malta
Montenegro
OekraÔne
Polen
SloveniŽ
Zweden

Het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje stemmen mee in de eerste halve finale, ItaliŽ, Duitsland en Frankrijk in de tweede halve finale.