Nieuws van Eurovision Artists

Indien je automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws van de stichting Eurovision Artists, vul dan hier je e-mail adres in en klik op "Verstuur".

E-Mail      
Eurovision in Concert 2018 op 14 april [update 1] 13-12-2017
  Op 14 april 2018 vindt de tiende editie plaats van Eurovision in Concert, het grootste Eurovisie promo-event van het jaar.

Speciaal voor dit jubileum pakt de organisatie uit met een XL editie, die wordt gehouden in AFAS live in Amsterdam. De presentatie van het concert is, net als in 2015, in handen van Edsilia Rombley en Cornald Maas. Sandra Kim, winnares van heet Eurovisie Songfestival 1986, is special guest tijdens deze avond.

De kaartverkoop start op 29 september 2017, om 10:00 uur via Ticketmaster.

Dit nieuwsitem zal in het komende half jaar doorlopend worden bijgewerkt met het laatste nieuws over deelnemende artiesten en verrassingsacts! Kom dus snel terug voor meer informatie over Eurovision in Concert 2018. Nieuws over Eurovision in Concert 2018 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (rechtsonder).

Eurovision in Concert wordt mede mogelijk gemaakt door Eurovision Artists.

 
 
Waylon opnieuw naar het Eurovisie Songfestival 09-11-2017
  Waylon zal de Nederlandse driekleur verdedigen op het 63e Eurovisie Songfestival, dat in mei 2018 in Lissabon wordt gehouden. Het wordt Waylon's tweede deelname aan het liedjesfestijn, in 2014 vormde hij samen met Ilse DeLange het duo The Common Linnets, dat tweede werd op het Eurovisie Songfestival met het liedje Calm after the storm.

Waylon, geboren op 20 april 1980 in Apeldoorn als Willem Bijkerk, deed in 2005 mee aan de voorrondes van het Nationaal Songfestival. In duet met Rachel Kramer zong hij het liedje Leven als een beest maar daarmee bereikte hij de finale niet. Drie jaar later brak hij door in het televisieprogramma Holland's got talent, waarin hij als tweede eindigde. Dat leverde hem, als eerste Nederlandse artiest in de geschiedenis, een platencontract op bij Mowtown. Waylon heeft momenteel 4 albums en 12 singles op zijn naam staan en is ťťn van de coaches uit het populaire televisieprogramma The Voice of Holland.

AVROTROS gaat de komende maanden met Waylon en zijn team aan het lied en de act voor Lissabon werken. De halve finales van het Eurovisie Songfestival staan gepland op dinsdag 8 mei en donderdag 10 mei. In welke halve finale Waylon gaat optreden wordt op een later moment bekendgemaakt. De finale vindt plaats op zaterdag 12 mei in de Altice Arena in Lissabon.

 
 
Eurovisie Songfestival 2018: All aboard! 07-11-2017
  Op een persconferentie hebben de Europese Omroepunie (EBU) en de Portugese staatsomroep RTP een aantal belangrijke details voor het komende Eurovisie Songfestival bekend gemaakt. 43 landen verschijnen aan de start en de slogan voor het festival is All aboard!.

Rusland keert terug in het deelnemersveld nadat het vorig jaar verstek liet gaan. Daarmee verschijnen er 43 deelnemers aan de start. De slogan van het festival refereert aan de zeevaardigheid van de Portugezen en nodigt iedereen uit om in mei deel te nemen aan het muziekfestijn, op welke manier dan ook. Meer informatie is opgenomen in onderstaande videoupdate van de EBU en de RTP.

 
 
Eurovision Artists Magazine zoekt redacteurs 17-05-2017
  Eurovision Artists zoekt voor haar magazine nieuwe redacteurs uit Nederland en BelgiŽ. Kun jij goed schrijven en houd je van het Eurovisie Songfestival? Dan nodigen we je uit om je aan te melden via eam@eurovisionartists.nl.  
 
Stem voor de Barbara Dex Award 2017 16-05-2017
  Er zijn weer heel wat outfits de revue gepasseerd op het afgelopen Eurovisie Songfestival in Kyiv. Maar welke jurk, kostuum of broekpak was nu het minst flatterend? De stemming voor de jaarlijkse Barbara Dex Award is weer geopend. De prijs wordt uitgereikt aan de slechtst geklede artiest op het Eurovisie Songfestival. Songfestival.be organiseert sinds dit jaar de uitreiking.

UPDATE: de stemming is inmiddels gesloten, klik hier voor de uitslag.

 
 
Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen 19-04-2017
  Op zondag 7 mei organiseert museum Beeld en Geluid de expositie Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen. Een middag waarin met oud-deelnemers en fans in de roemruchte geschiedenis van het Nationaal Songfestival gedoken wordt. Een bonte verzameling van goede, maar ook minder goede acts, die in de afgelopen decennia hun best deden om uit naam van Nederland naar de internationale Eurovisiefinale te kunnen.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst is de prijsuitreiking voor Het meest onderschatte liedje uit de geschiedenis van het Nationaal Songfestival. Oftewel, het liedje dat ťigenlijk naar het Eurovisie Songfestival had moeten gaan maar jammerlijk sneuvelde in de voorronde. Deze verkiezing wordt gehouden via een online poll. Hier kan een keuze gemaakt worden uit 333 niet winnende liedjes die ten gehore werden gebracht in de 49 nationale voorrondes die sinds de jaren vijftig werden georganiseerd. De drie liedjes die bij de stemmers de grootste voorkeur genieten, worden op vrijdag 5 mei bekend gemaakt in het radioprogramma Volgspot op NPO Radio 5. De winnaar wordt gekroond tijdens het evenement in museum Beeld en Geluid op 7 mei.

Hijlco Span, songfestivalkenner, oud winnaar van de EA-Award en jarenlang presentator de Songfestivalnacht, spreekt tijdens dit evenement uitvoerig met oud-deelnemers en betrokkenen. Frank Mol van Eurovision FM en journalist Geert Willems komen aan het woord om te benoemen welke liedjes we in hun ogen nooit mogen vergeten. De muzikale hoogtepunten zien we terug op het witte doek, en voor de echte fans is er een mini-expositie met objecten uit de privť verzameling van songfestivalcommentator Willem van Beusekom (1947-2006): singles van alle internationale deelnemers aan het Eurovisie Songfestival.

Het Nationaal Songfestival, over successen en gemiste kansen
Zondag 7 mei, van 14:00 tot 16:00 uur
Toegang: 7,50 euro.
Tickets en meer informatie via deze link.

 
 
Koos van Plateringen wint EA-Award 2016 09-04-2017
  De EA-Award van 2016 is gewonnen door Koos van Plateringen, vanwege zijn verslaglegging over het Eurovisie Songfestival in SBS Shownieuws. De (tweede) award van 2016 werd op 8 april 2017, gedurende het persmoment van Eurovision in Concert te Amsterdam, uitgereikt.

De andere genomineerden waren Richard van de Crommert (De Telegraaf) en Songfestival.be.

N.B.: Vanaf dit jaar wordt de award per kalenderjaar uitgereikt en niet meer per songfestivalseizoen, vandaar dat er een tweede award voor 2016 is toegekend.

 
 
Eurovision in Concert 2017 op 8 april [update 13] 07-04-2017
  Op 8 april 2017 zal, voor de negende keer in successie, het evenement Eurovision in Concert plaatsvinden. Dit groots opgezette pre-Eurovisie concert is ondertussen niet meer weg te denken uit het Eurovisieseizoen.

Het concert vindt wederom plaats in de Melkweg in Amsterdam. Alle kaarten voor het concert zijn helaas al uitverkocht. De presentatie van de negende editie van Eurovision in Concert is in handen van Cornald Maas en ex-Eurovisiedeelneemster Selma BjŲrnsdůttir (ESF 1999 en 2005).

Een recordaantal van 35(!) artiesten zal op Eurovision in Concert 2017 aanwezig zijn: OG3NE (Nederland), Slavko Kalezic (Montenegro), JOWST (Noorwegen), Timebelle (Zwitserland), Nathan Trent (Oostenrijk), Lindita (AlbaniŽ), Naviband (Wit-Rusland), Manel Navarro (Spanje), Kasia Mos (Polen), Artsvik (ArmeniŽ), Alma (Frankrijk), Francesco Gabbani (ItaliŽ), Ilinca ft. Alex Florea (RoemeniŽ), Lucie Jones (Verenigd Koninkrijk), Sunstroke Project (MoldaviŽ), Jana Burceska (VJR MacedoniŽ), Joci Papai (Hongarije), Dihaj (Azerbeidzjan), IMRI (IsraŽl), O.Torvald (Oekraïne), Omar Naber (SloveniŽ), Martina Barta (TsjechiŽ), Anja (Denemarken), Norma John (Finland), Kristian Kostov (Bulgarije), Fusedmarc (Litouwen), Valentina Monetta & Jimmie Wilson (San Marino), Claudia Faniello (Malta), Tamara Gachechiladze (GeorgiŽ), Tijana Bogicevic (ServiŽ), Robin Bengtsson (Zweden), Blanche (BelgiŽ), Brendan Murray (Ierland), Levina (Duitsland) en Hovig (Cyprus).

In dit nieuwsitem, dat doorlopend wordt bijgewerkt, vind je het laatste nieuws over deelnemende artiesten en verrassingsacts! Kom dus snel terug voor meer informatie over Eurovision in Concert 2017. Nieuws over Eurovision in Concert 2017 vind je ook terug bij onze nieuwsheadlines (rechtsonder).

Eurovision in Concert wordt mede mogelijk gemaakt door Eurovision Artists.

 
 
Stem mee voor de Songfestival top 40 van 192TV 21-03-2017
  Op verzoek van 192TV organiseert Eurovision Artists een stemming onder de bezoekers van deze site om het beste songfestivallied uit de periode 1956-1985 te vinden. De uitslag van de stemming wordt door 192TV gebruikt bij de samenstelling van de songfestival top 40 die zij dit jaar op 13 mei van 12:00 tot 16:00 uur zullen uitzenden.

U kon meestemmen door uw persoonlijke songfestivalfavorieten vÚÚr 31 maart in te vullen via het stemformulier op deze website. Het stemformulier is inmiddels gesloten. Een overzicht van de songfestivaldeelnemers per jaar is terug te vinden in onze database.

 
 
Conny Vandenbos: Oeuvrebox met 15 cd's 07-03-2017
  Binnenkort verschijnt er een cd-box waarin het complete oeuvre van Conny Vandenbos (ESF 1965) is samengebracht op 15 cd's. Ruim driehonderd opnamen, waaronder al haar officieel uitgebrachte werk, aangevuld met heel veel nooit eerder uitgebrachte opnamen, komen hierin samen.

Een aantal van die onuitgebrachte opnamen is interessant voor fans van het Eurovisie Songfestival. In 1965 nam Conny haar Eurovisielied Het is genoeg en haar voorrondeliedje Van de week op in het Engels voor een single die in ScandinaviŽ zou worden uitgebracht. De single is nooit verschenen en dus bleven Itís enough en The night meer dan vijftig jaar op de plank liggen. In de oeuvrebox zijn beide opnamen terug te vinden. Ook nam Conny in 1989 een demo op voor het Nationaal Songfestival: Als morgen niet bestaat. Het lied werd niet geselecteerd maar de demo is bewaard gebleven, helemaal opgepoetst en opgenomen op ťťn van de 15 cd's.

De cd-box is een officiŽle uitgave, die met medewerking van alle betreffende platenmaatschappijen tot stand is gekomen. Maar omdat geen van de platenmaatschappijen de box zelf wilde uitbrengen, wordt het project gefinancierd door fans die een deel van het benodigde bedrag via crowdfunding bijeen wil krijgen. Mocht je meer willen weten, of een bijdrage willen leveren, kijk dan eens op de site van Voor de Kunst.

 
 
OG3NE: Lights and shadows 03-03-2017
  Op vrijdag 3 maart heeft OG3NE hun lied voor het Eurovisie Songfestival gepresenteerd. Met Lights and shadows zullen de drie zussen Nederland vertegenwoordigen in Kyiv. Het lied is geschreven door Rick Vol en Rory de Kievit.

OG3NE heeft haar groepsnaam aangepast door de apostrof uit de naam te verwijderen. Of dit enkel voor het Eurovisieavontuur gedaan is of dat dit een permanente wijziging is, is nog onbekend. De groep treed aan in de tweede halve finale, op donderdag 11 mei. De finale is twee dagen later.

 
 
Stemmen voor de EA-Award 2016 25-01-2017
  Op 25 januari zijn de genomineerden bekend gemaakt. Tot en met 15 maart kon er gestemd worden voor de EA-Award 2016 (vanaf dit jaar wordt de award per kalenderjaar uitgereikt en niet meer per songfestivalseizoen, vandaar dat er een tweede award voor 2016 wordt toegekend).

Uit de nominatieronde zijn 3 kandidaten naar voren gekomen waaruit u er ťťn mag kiezen. De kandidaat met de meeste stemmen ontvangt de EA-Award 2016, welke op 8 april zal worden uitgereikt, voorafgaand aan Eurovision in Concert.

Stemmen kan tot en met woensdag 15 maart aanstaande, maximaal ťťn stem per persoon.

De 3 genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):
  1. Richard van de Crommert (De Telegraaf): Voor de Telegraaf maakte Richard naast geschreven reportages ook videovlogs waarin hij het wel en wee van de kandidaten voor het voetlicht bracht.
  2. Koos van Plateringen (SBS Shownieuws): Ieder jaar is Koos aanwezig tijdens het Eurovisie Songfestival om met interviews en reportages de kijker op de hoogte te houden van alles wat er rond het festival speelt.
  3. Songfestival.be: Deze website is een nieuwe ster aan het firmament. Deze Vlaamse site houdt liefhebbers op de hoogte van het laatste songfestivalnieuws. Vanaf 2017 zullen zij ook de Barbara Dex Award uitreiken.